V petek, 11. avgusta, bo celovečerni film Druga stran upanja finskega režiserja Akija Kaurismakija odprl že 23. Sarajevski filmski festival. Nagradi Častno srce Sarajeva bosta prejela Oliver Stone in John Cleese, prikazanih bo 235 filmov iz 54 držav, močna pa bo tudi slovenska zasedba na festivalu, ki se je profiliral kot najmočnejša platforma za razvoj regionalne filmske industrije. Priznani režiser Oliver Stone bo poleg Johna Cleesa dobil prestižno nagrado Častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k razvoju filmske umetnosti, v okviru programa Posvečeno pa bodo prikazani filmi Intervju s Putinom, Rojena morilca, Platoon – Vod smrti in Snowden.

Sarajevski filmski festival - najmočnejša platforma za razvoj regionalne filmske industrije
V osmih dneh trajanja festivala in v 18 programih bo prikazano 235 filmov iz 54 držav. 43 filmov bo doživelo svetovno premiero, mednarodno pa 23 filmov. Festival v letošnjem letu prinaša korenite spremembe, ki sledijo poslovnim trendom na področju filmske industrije, tehnološkemu napredku, novim načinom distribucije ter spremembam navad občinstva.

Pričakuje se, da bo več kot 1500 gostov, filmskih ustvarjalcev v Sarajevu ves čas festivala, kjer bodo v ustvarjalnem in prijetnem vzdušju spoznavali vse zgodbe relevantne za regionalno filmsko industrijo. Želja organizatorjev, po besedah Mirsada Purivatre, direktorja festivala, je da SFF še bolj okrepi  svojo podobo mesta, kjer sta mreženje in prepletanje programa industrije in edukacije na prvem mestu, s prvotnim ciljem krepitve koprodukcije na regionalni ravni.

V sklopu reformatiranja festivala je predviden razvoj tekmovalnega programa za študentske filme iz regionalnih filmskih šol in akademij, nadaljevanje projekta CineLink Drama, ki podpira razvoj in nastajanje kakovostnih TV dram in nadaljevank, obetajo pa se tudi spremembe lokacij posameznih programov. Novost je tudi ta, da je zadnji dan festivala namenjen projekcijam nagrajenih filmov.

Močna zasedba iz Slovenije
V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov bosta predvajana dva filma, in sicer Družina režiserja Roka Bička in Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina. V hitro razvijajočem se programu študentskih filmov bo predstavljen film Ljubljana - München 15:27 režiserke Katarine Morano.

V okvirju otroškega programa bodo slovenske barve zastopali 3 kratki filmi in en celovečerni film. Kratke animirane filme Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal, Razigrani avtomobilček podpisuje režiser Kolja Saksida, gre pa za tri nove zgodbe animiranega junaka Koyaa. Svetovno premiero bo v Sarajevu doživel film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkovića, ki je nastal po literarni uspešnici Primoža Suhadolčana.

Poleg tega bodo predstavljene slovenske manjšinske koprodukcije V modrino ter Dan brez imena. Posebno omembo zasluži tudi film Moški ne jočejo, ki bo predstavljen v tekmovalnem programu izven konkurence. V sklopu koprodukcijske tržnice Cinelink bo predstavljen projekt Polsestra, režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja.

Slovensko prisotnost na 23. izdaji Sarajevskega filmskega festivala zaokrožajo mladi perspektivni filmski ustvarjalci, ki so bili izbrani za udeležbo na letošnjem Talents Sarajevo - režiser Simon Intihar, producentka Nastja Kotnik ter scenaristka Anja Bunderla.