Društvo slovenskih režiserjev in Slovenski filmski center, javna agencija RS, že tretjič zapovrstjo organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja Srdjana Koljevića.

Srdjan Koljević je scenarist in režiser filmov Sivi kamion rdeče barve, Žena z zlomljenim nosom in Branil sem Mlado Bosno, scenarist filmov Klopka, Krogi, Nataša, Nebeška vaba in soscenarist filma Ivan, lanskoletnega prejemnika vesne za najboljši igrani celovečerni film. Na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu predava scenaristiko. Je eden vodilnih tovrstnih strokovnjakov na področju JV Evrope.

Cilj scenaristične delavnice, ki bo potekala v Ljubljani šest vikendov od aprila do septembra, je razvoj ideje in zgodbe v scenarij za celovečerni igrani film in priprava tako razvitega scenarija do stopnje, primerne za prijavo na filmske delavnice in razpise doma ali v tujini.

Scenarnica je namenjena profesionalnim ustvarjalcem, že izkušenim scenaristom in režiserjem, kot tudi tistim, ki se na to pot šele podajajo. Prijavijo se lahko polnoletni državljani Republike Slovenije oz. tuji državljani, ki večinsko ustvarjajo v slovenskem jeziku (ali jeziku manjšin).

Termini delavnice:
27. 4.-29. 4. 2018
18. 5.-20. 5. 2018
8. 6.-10. 6. 2018
29. 6.-1. 7. 2018
23. 8.-26. 8. 2018
7. 9.-9. 9. 2018

Predstavitev in zaključek Scenarnice na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Zaradi narave dela je udeležba na vseh srečanjih v okviru delavnice obvezna!

- Prijavna dokumentacija (v slovenščini)
- Izpolnjena prijavnica (word dokument)
- Sinopsis (1-3 strani) in/ali treatment (5-10 strani) (pdf) prijaviteljev življenjepis
- Motivacijsko pismo (cca 1.100 znakov s presledki)

Izbrani/a kandidat/ka bo pred uvrstitvijo na delavnico podpisal/a Izjavo o povračilu stroškov v primeru neudeležbe na vseh terminih delavnice ter se zavezal/a k omembi Scenarnice 2018 v špici filma, nastalega po scenariju, ki ga bo razvijal/a na delavnici.

Nepopolnih prijav ne bomo obravnavali. (Opomba: Če bo katera od prijav vsebovala napisan scenarij, ga komisija ne bo prebrala.)

Udeležba na delavnici in pogoji: Delovni jezik delavnice je srbščina (ali angleščina). V primeru, da bo izbran/a, se prijavitelj/ica s podpisom prijavnice zavezuje k prevodu prijavljenega sinopsisa/treatmenta v angleščino najmanj 8 dni pred začetkom delavnice.

Delo bo potekalo v skupini, od vsakega udeleženca/ke se pričakuje, da bo pred pričetkom delavnice prebral/a projekte vseh drugih udeležencev in da bo tudi sproti dejavno sodeloval/a pri prebiranju in v razpravah o projektih drugih udeležencev.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Rok za prijavo 1. april 2018. Prijave pošljite na: scenarnica@gmail.com. Izbranih bo šest do osem udeležencev, ki jih bo izbrala tričlanska komisija organizatorjev. Izbrani udeleženci bodo o izbiri obveščeni po elektronski pošti najpozneje do 12. aprila 2018.

Prijavnico najdete v priponki.