Prvi dokumentarni film o kulturologiji tudi v Kinodvoru
Pred kratkim so Uroš Lebar, Toni Poljanec, Irena Silič in Rok Govednik v neodvisni produkciji posneli prvi dokumentarni film o kulturologiji. Spomladi 2007 so se odločili, da bi raziskali kaj mlada študijska smer kulturologija je in po letu in pol letos le zaključili filmski projekt z naslovom A to je kulturologija?. Premierno predvajanje filma je bilo v začetku januarja na Fakulteti za družbene vede, sedaj pa se bo predvajal tudi v Kinodvoru, v ponedeljek, 16. februarja, ob 17.30. Po projekciji ob 19.00 bo v kavarni Kinodvora tudi pogovor o filmu in kulturologiji s kulturologi: Nino Peče (Kinodvor), Magdo Tušar (Val 202), Jasno Babič (Klub Gromka), Luko Zevnikom (Oddelek za kulturologijo, FDV), Tiborjem Miheličem (SMG), pogovor pa bo vodila Jela Krečič (Delo).

Avtorji, vsi diplomirani oz. še ne diplomirani kulturologi, preizprašujejo identiteto te mlade študijske smeri. S svojo diferenciranostjo interesa, interdisciplinarno metodiko spoznavanja družbe je zagotovo vznemirljiva za raziskovanje. Tako so avtorji želeli odkriti ali je kulturologija prepoznana, se jo razume pravilno in če je o tem sploh potrebno govoriti. Poleg tega pa želijo avtorji vendarle dati večjo prepoznavnost vedi, ki to v bistvu ni, a je nadvse relevanten analitik sodobne kulture. Z mnogimi intervjuji tvorcev kulturologije, med njimi z dr. Dimitrijem Ruplom, dr. Alešem Debeljakom, dr. Mitjo Velikonja, dr. Petrom Stankovičem, dr. Karmen Šterk, dr. Gregorjem Tomcem, dr. Alešem Črničem in še s kom, so želeli odkriti poti te študijske smeri.

Študijski program Kulturologija je mešanica antropologije, kulturnih študij (proučevanje sodobne, predvsem popularne kulture), religiologije ter nekaterih zanimivejših izrezov iz sociologije in filozofije. Program ponuja visoko stopnjo izbirnosti pri študiju, ki študentkam in študentom omogoča, da se iz zelo različnih smeri spoznavajo s pisanim svetom vrednot, estetik, religij, življenjskih slogov in identitet, ki zaznamujejo kulturno krajino na začetku tretjega tisočletja.


O filmu na kratko:
A to je kulturologija?
Uroš Lebar, Toni Poljanec, Irena Silič in Rok Govednik
Slovenija, 2009, 52 min

Dokumentarni film o izpraševanju kulturologije – kaj bi lahko bila, kaj je njen namen, njena identiteta in na koncu njena realizacija? Kako se preko tvorcev njene podobe vidi, kaj in kako doživlja svet okoli sebe? Film z veliko vprašanji in prav toliko odgovori. Takšnimi in drugačnimi.

Prav lepo vabljeni tudi po projekciji v kavarno Kinodvora, ob 19.00 bo tam pogovor o filmu in kulturologiji s kulturologi: Nino Peče (Kinodvor), Magdo Tušar (Val 202), Jasno Babič (Klub Gromka), Luko Zevnikom (Oddelek za kulturologijo, FDV), Tiborjem Miheličem (SMG), pogovor pa bo vodila Jela Krečič (Delo). Hvala partnerjem in pokroviteljem, ki bodo dogodek omogočili: Kinodvor, Društvo kulturologov Kult.co in Sciptio d.o.o.

tekst: Rok Govednik
foto: Javni zavod Kinodvor
Nazaj