Pred nami je že 18. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Veseli nas, da se bomo letos zopet srečevali v kinih, kjer bomo med 29.11. in 5.12.2021 filme lahko gledali na velikem platnu, prav tako pa tudi na spletu, na že preverjeni platformi za ogled filmov. Zaradi trenutne epidemiološke situacije bo festival potekal v okviru določenih omejitev, med drugim s prepolovljenim številom sedežev v dvoranah, predvsem pa ob upoštevanju vseh zahtevanih pogojev. Prav tako odpadejo tradicionalna večerna druženja z gosti, ki pa bodo kljub temu popestrili program s pogovori po filmih in diskusijami v okviru AnimatekePRO. 

Tudi letos je program raznolik in kvaliteten ter šteje 344 kratkih filmov in 7 celovečercev. Zaradi situacije, pa tudi zaradi lanskoletne festivalske edicije, ki je potekala na spletu in se je izkazala za uspešno predvsem iz vidika doseganja gledalcev izven Ljubljane, po vsej Sloveniji, tudi letos del programa prikazujemo na spletu. Na spletnem delu festivala bo tako na voljo 121 kratkih filmov, med drugim vsi filmi iz tekmovalnih sekcij.

»Lahko bi rekli, da imamo letos na festivalu tri glavna vodila – prva je retrospektiva poimenovana Njena zgodba, ki smo jo pripravili v sodelovanju z zunanjima kuratorjema Olgo in Michalem Bobrowskim, našima kolegoma, ki vodita tudi festival StopTrik v Mariboru in v Lodžu na Poljskem. Gre za zgodovinski pregled avtoric, ki so bile po krivem izpuščene iz kanona zgodovine animiranega filma, ali pa so bile pozabljene. Njena zgodba je zgodba, ki govori o ženskem pogledu na svet, o ženskih problematikah, o ženski seksualnosti in podobno. Sicer pa tudi skozi celoten program na Animateki, ne le v retrospektivi opažamo, da se pravzaprav razmerje na našem festivalu nagiba v prid avtoricam, teh je v primerjavi z avtorji skorajda sedemdeset odstotkov.« - Igor Prassel, programski direktor Animateke

Program Njena zgodba je sestavljen iz štirih delov, ki jih povezuje koncept  »ženske zgodovine«. V njih boste našli filme jasnega feminističnega stališča, filme, ki s obračajo in na novo interpretirajo konvencionalne naracije, ki utrjujejo patriarhalni svetovni red.

»Še eno vodilo festivala je dejstvo, da letos proslavljamo že 18. edicijo zapovrstjo, polnoletnost festivala. Pripravili smo poseben program 18+ Samo za odrasle s filmi, ki govorijo o odraslih tematikah, seksualnosti, erotiki in podobnih temah v okviru avtorskega filma. Ob tem na festivalu vsakemu, ki letos praznuje osemnajsti rojstni dan, ob eni kupljeni vstopnici podarimo še eno vstopnico gratis, s čimer gojimo naše občinstvo in spodbujamo mlade odrasle, ki so najbolj zahtevna publika, da so del našega festivala. Na tem mestu omenimo tudi zelo uspešno sodelovanje s festivalom Kinotrip, ki ga v Kinodvoru organizirajo mladi za mlade, skupaj z njim namreč pripravljamo program Kinotripov svetovni jagodni izbor.« - Igor Prassel

Zopet se za nagrade potegujejo filmi v Glavnem tekmovalnem programu, v Tekmovalnem programu mladi talenti Evrope in Slonovem tekmovalnem programu. Čakajo jih štiri nagrade: Velika nagrada mednarodne žirije, nagrada Mladi talent - nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze  v Ljubljani, Nagrada otroške žirije Slon ter Nagrada občinstva ;DSAF. Poleg tekmovalnih je tu tudi dobro poznan Svetovni jagodni izbor.  Ker je bilo tudi letos prijavljenih največ študentskih filmov, smo tradicionalni Vzhodnoevropski in srednjeevropski panorami ponovno dodali Študentsko panoramo. Posebna sekcija, ki jo zopet predstavljamo je CEE Animation Talents 2021, ki jo pripravljamo v sodelovanju z našim partnerjem CEE Animation, pa tudi sekcija Festivalska mreža CEE Animation: Kolesarji, živalski boji in pralni stroji.

V sekciji Animirani dokumentarci bodo letos kar trije programi dokumentarnih animirani filmi, ki se dotikajo raznolikih družbeno-političnih tem, podobnih tem se dotikajo tudi letošnji celovečerni filmi.  Med njimi je Aurelov celovečerec Josep, ki pogled usmerja v čas Francove diktature v Španiji in je letos prejel nagrado césar za najboljši animirani film. Tu je tudi izjemno aktualna animirana pripoved Maad, moje sonce Michaele Pavlátove, ki je bila v preteklosti že gostja našega festivala. Film je na festivalu v Annecyju prejel veliko nagrado žirije,  nastal pa je po sijajnem in globoko humanem romanu z naslovom Frišta, v katerem je avtorici Petri Procházkovi uspelo po zaslugi osebne izkušnje sočutno popisati prizadevanja afganistanskih žensk za emancipacijo v posttalibskem obdobju.

Na programu je tudi animirani dokumentarec Moja najljubša vojna Ilze Burkovske – Jacobsen, ki je nastal po režiserkinih spominih na odraščanje v sovjetski Latviji sredi hladne vojne in je v svoji srži protivojni film, ki poudarja pomen svobode posameznika kot temeljne pravice v demokratični družbi. Tu je tudi animirana pripoved Prehod režiserke Florence Miailhe, pripoved o sestri in bratu, ki morata prečkati vso celino, obsedeno z lovljenjem migrantov, ter prestati marsikaj resničnega in nadrealnega, da naposled, končno svobodna, odkrijeta nov svet. Na Animatečnem sporedu pa je tudi celovečerec Nos ali zarota odpadnikov Andreja Hržanovskega, ki je nastal po predlogi dveh izjemnih primerkov ruskega genija: novele Nos Nikolaja Gogolja in opere Nos, v katero je skladatelj Dmitrij Šostakovič leta 1930 predelal Gogoljevo novelo. Tudi letos Animateka prinaša animacije za mlade in najmlajše v sklopu Družinskega programa Slon. Poleg treh sklopov Slonovega tekmovalnega programa ter projekcije Prvič v kino bo tokrat z vami tudi poseben program Zeleni slon.

»Druga nit festivala je zelena nit – prvič predstavljamo program Zeleni slon, v katerem bomo prikazali filme z ekološko tematiko namenjene otrokom in družinam in s tem bomo nadaljevali tudi v prihodnje v okviru t.i. razogličenja festivala.« - Igor Prassel

Na programu sta tudi dva celovečerca za najmlajše, prvi je Tudi miši gredo v nebesa Denise Grimmove in Jana Bubeníčeka, pripoved o bojeviti miški in plahem lisjačku, ki se po nesrečnem pripetljaju nevede znajdeta v živalskih nebesih, kjer morata pozabiti na svoje naravne nagone in na popotovanju po novem svetu združiti moči. Film govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu ter o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Na sporedu pa bo tudi večkrat nagrajen celovečerec Wolfwalkers Tomma Moorea in Rossa Stewarta, ki nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov. Gre za tretji film t.i. irske sage Moorea, ki ga poznamo že po animacijah Skrivnost iz Kellsa (2009) in Pesmi morja (2014).

 »Slonove tekmovalne programe si bomo tudi letos lahko ogledali na festivalski spletni platformi, saj bodo tokrat dopoldanske projekcije, ki potekajo med tednom, zaradi covidnih ukrepov rezervirane samo za šole. Zelo smo ponosni na šolske projekcije, vsako leto se jih udeleži okoli 2000 otrok in mladih, kar je res velika številka. Letošnja novost je to, da bomo šolske projekcije izvajali tudi v treh dodatnih kinih v Art kino mreži, to so Kosovelov dom Sežana, Kino Metropol v Celju in Linhartova dvorana v Radovljici. Lani, ko smo cel šolski program prenesli na splet, smo ugotovili, da imamo seveda publiko seveda tudi izven Ljubljane, zato smo nekaterim šolam in vrtcem izven Ljubljane letos omogočili to, da si naše prekrasne programe pogledajo tudi na velikem platnu. Trudimo se, da so šolske projekcije obogatene s pogovori, ki jih vodijo filmske pedagoginje, prav tako na šolske projekcije povabimo filmske ustvarjalce, za spletne projekcije pa pripravimo video sporočila, tako da otrokom čim bolj pričaramo festivalsko vzdušje tudi v njihovih učilnicah ali domovih.« - Petra Gajžler, vodja šolskih projekcij na Animateki ter ena od selektork programa Slon

Pred in med festivalom potekajo tudi ustvarjalne delavnice za otroke in mlade: Produkcijska delavnica z Milanko Fabjančič - Risana animacija, Delavnica zvočnega opremljanja animiranega filma, Animirane ulične inštalacije in Delavnica zgodborisa. Več o delavnicah in o prijavah na njih si lahko preberete na naši spletni strani. Bogatemu filmskemu programu priključujemo še tri različne razstave in našo profesionalno platformo AnimatekaPRO.

»Letos ostajamo v tradicionalnem formatu – predstavili bomo ustvarjalca naše letošnje podobe ter enega od žirantov, zagrebškega striparja in animatorja Igorja Hofbauerja, ki ga tu gostimo skupaj s Stripburgerjem. Del  njegovih grafik bomo predstavili v Galeriji Kinodvor, drugi del njegovih stripov in grafik pa bo predstavljen v galeriji Alkatraz. Dve razstavi pripravljamo v sodelovanju s kuratorko Manu Weiss iz Švice, ki je specializirana za avtorske animacije v mešanih medijih, v novih medijih, ki se jim reče XR (Razširjena resničnost), kar sami raziskujemo na področju avtorske animacije. To bomo raziskovali tudi z razstavo VR 360°, ki bo potekala v MSUM-u, kjer boste lahko videli štiri dela avtorske animacije v virtualnem svetu. S pomočjo virtualnih očal boste lahko vstopili in se premikali po vizijah avtorskih del animatorjev.« - Saša Bach, producentka festivala Animateka, vodja spremljevalnega programa in AnimatekePRO

Ker Animateka letos praznuje 18. rojstni dan, smo se ob njeni znova povezali tudi s projektom Animirane ženske ter prosili uveljavljene in obetavne animatorke (vključno s trans in nebinarnimi) z vsega sveta za njihove kratke pet- do tridesetsekundne animacije za odrasle, ki bodo razstavljene na sedmih Tam-Tam mestnih plakatih v središču Ljubljane, pa tudi v Slovenski kinoteki.

Del programa AnimatekePRO so tradicionalni zajtrki z avtorji, v sklopu katerih selektorja glavnega tekmovalnega programa poglobljeno razpravljata s prisotnimi ustvarjalci. Peto leto bomo v sklopu tekmovanja AnimatekaPRO Pitch prek predstavitev projektov v razvoju dobili vpogled v stanje na področju animiranega filma v državah nekdanje Jugoslavije. Ob tem bomo predstavili tudi nekaj lokalnih projektov v razvoju. V skladu s tematiko letošnje retrospektive Njena zgodba bomo gostili pogovor med kuratorjem in kuratorico o specifikah tematskega programiranja ter pripravili okroglo mizo na temo enakosti spolov v animaciji. Del programa bodo znova sestavljale specialke, kjer bomo izvedeli več o producentskem in ustvarjalnem delu nekaterih članic letošnje festivalske žirije ter študij primerov s področja VR animacije. Pripravili pa bomo tudi okroglo mizo mreže festivalov animiranega filma CEE Animation Festival Network, kjer bodo predstavniki petih festivalov iz regije razpravljali o doseganju občinstva in distribuciji. Vse vsebine AnimatekePRO bodo potekale v angleškem jeziku.

Tule najdete tudi letošnji festivalski katalog. Oglejte si napovednik Slona na Animateki, ki so ga izdelali Slonovi mentorji (Andreja Goetz, Gašper Markun, Janja Kosi, Jelena Dragutinović, Žoel Kastelic) pod tehničnim vodstvom Uliane Dorofeeve, za glasbo pa sta poskrbela Sever in Kroj.


Nazaj