Predpremierno predvajanje romantične drame BREZ DOTIKA (Five Feet Apart) v ljubljanskem Koloseju je sinoči prvim obiskovalcem pričaralo čutno ljubezensko zgodbo o dveh zaljubljenih najstnikih, ki se zaradi bolezni ne moreta dotakniti. V nabito polni dvorani, ki je težko pričakovala ogled filma, je bilo slišati smeh, potočenih pa je bilo tudi kar nekaj solzic. Prvo projekcijo si je ogledalo tudi nekaj slavnih Slovencev, romantična drama pa je gledalce ganila in se jih dotaknila, obenem pa jih spomnila na čarobnost življenja in kako pomembni so medsebojni odnosi, v katerih je zelo pomemben dotik.

Romantična drama z naslovom Brez dotika prikazuje zgodbo o dveh mladih bolnikih, ki skušata, kljub težki bolezni, imeti in obdržati razmerje. Najtežje pri vsem je, da se drug drugega ne smeta dotakniti, oddaljena pa morata biti za več deset centimetrov. Mladi par sta upodobila igralca Haley Lu Richardson in Cole Sprouse, romantično dramo pa je režiral Justin Baldoni. Scenarij sta napisala Mikki Daughtry in Tobias Iaconis, ki sta skupaj z Rachael Lippincott napisala tudi istoimenski roman, po katerem je bil film posnet.

O ZGODBI: Stella Grant (Haley Lu Richardson) oboleva za hudo boleznijo - cistično fibrozo, genetsko boleznijo, ki prizadene pljuča in dihalne poti. Med bivanjem v bolnišnici in preizkušanjem novega zdravljenja skuša živeti kar se da normalno življenje, ko spozna Willa Newmana (Cole Sprouse), ki ima enako bolezen. Njuna zgodbi sta popolnoma različni - Stella, ki ima rada vse pod kontrolo, čaka na presaditev novih pljuč, a paziti mora, da se ne okuži in ogrozi možnost presaditve, vse, kar si Will želi, pa je zapustiti bonišnico in videti svet.

Kmalu se zbližata in gresta na prvi zmenek, a drug drugemu se ne smeta približati, saj jima grozi bakterijska okužba, ki je zanju lahko usodna. Ko Stella ugotovi, da svoje življenje živi preveč resno, edino pravilo – ne sme se približati na dva metra – prilagodi in razdaljo med njima zmanjša. Par »pobegne« iz bolnišnice in zaposlene pusti v velikih skrbeh, med sprehodom pa se jima pripeti nepričakovan zaplet. Se bosta drug drugega dotaknila?

KAJ JE CISTIČNA FIBROZA?
Gre za genetsko bolezen, ki prizadene eksokrine žleze, ki izločajo sluz v dihalnih poteh, pljučih, trebušni slinavki in črevesju. Glavni vzrok obolevanja in umrljivosti je bolezen pljuč. Bolniki se zdravijo v posebnih centrih, pri zdravljenju pa sodeluje več različnih specialistov - pediatri, internisti, pulmologi, infektologi, mikrobiologi, specializirane medicinske sestre, fizioterapevti, dietetiki, socialni delavci, farmacevti in klinični psihologi. Povprečna življenjska doba človeka s to boleznijo je okoli 30 let.

IGRALSKA ZASEDBA: Cole Sprouse, Haley Lu Richardson, Claire Forlani, Moises Arias, Kimberly Hebert Gregory, Parminder Nagra, Emily Baldoni, Cynthia Evans, Gary Weeks, Sophia Bernard, Cecilia Leal

REŽIJA : Justin Baldoni
SCENARIJ: Mikki Daughtry in Tobias Iaconis
PRODUCENTA: Justin Baldoni in Cathy Schulman
IZVRŠNI PRODUCENT: Christopher H. Warner
ŽANR: romantična drama

PREDPREMIERNA PREDVAJANJA: Romantična drama na redni spored v slovenske kinematografe prihaja 9. maja, že prej pa si jo lahko med 2. in 8. majem ogledate v več kinih, in sicer v ljubljanskem Koloseju, Kinu Maribox in v Cineplexxovih centrih v Celju in Mariboru.


Nazaj