Dežela večnega ledu ni bila vedno in tudi ne bo ostala okovana v led. Fosili, ti milijone let stari artefakti, pričajo, da so velikanski dinozavri in bujni gozdovi bili sestavni del rastlinskega in živalskega sveta polarnih krogov. Vendar pa se bodo ti predeli kmalu znova bistveno spremenili. Globalno segrevanje povzroča taljenje polarnega ledu, zaradi česar prihaja do dvigovanja morske gladine, to pa lahko drastično spremeni podobo našega planeta. Polarni ekstremi, dvodelna dokumentarna serija, ki na podlagi zgodovinskih dokazov raziskuje ne le nenavadno preteklost, temveč tudi morebitno prihodnost polarnih krogov, bo prvič prikazana 21. januarja, ob 19. uri, na kanalu Viasat Nature. V tem članku bomo pogledali tako v preteklost kot tudi v prihodnost.

PRESENETLJIVI »ZAPISI« IZ PRETEKOSTLI POLARNIH KROGOV
NA SEVERU, blizu obale Grenlandije, ki je od severnega tečaja oddaljena le slabih 1 300 kilometrov, leži otok Ellesmere. Kljub temu da dobrih 1600 kilometrov naokrog ni dreves, so na tem otoku našli fosilne ostanke 50 milijonov let starih gozdov. Dokazi kažejo, da so tukaj rasle orjaške sekvoje do višine približno 50 metrov, ki so se, sodeč po koreninah, dvigale nad močvirjem. To pomeni, da je danes gola in ledena pokrajina bila nekoč subtropsko močvirje z bogatim rastlinskim in živalskim svetom.

NA JUGU najdemo Antarktiko, ki je večinoma prekrita z ledom, ponekod debeline skoraj 460 metrov. Na tem področju ni dreves, vendar na otoku Nelson, ki je sestavni del celine, obstajajo sledi bukovih gozdov. Fosilni ostanki kažejo, da so Antarktiko pred 83 milijoni let prekrivali bukovi gozdovi in praprot, kot tudi da je temperatura le redko padla pod ničlo. Na celini so našli tudi kosti opisno poimenovanega titanozavra, ki je bil tako velik, da je imel skoraj meter dolga vretenca.

SKLEPAMO TOREJ LAHKO, DA JE NA SEVERNEM IN JUŽNEM KROGU NEKOČ BILO TOPLEJE, TODA ZAKAJ JE DO SPREMEMBE TEMPERATURE PRIŠLO?
Na to vprašanje lahko odgovorijo fosili: ostanki rastlin iz različnih obdobij kažejo različno koncentracijo ogljikovega dioksida v zraku. Ta raven se je nenehno spreminjala in ker ogljikov dioksid zadržuje toploto, se je globalna temperatura spreminjala glede na raven ogljikovega dioksida v ozračju.

KAKŠNO PRIHODNOST NAPOVEDUJEJO FOSILI?
Že vemo, da se zaradi ogljikovega dioksida, ki ga ustvarijo ljudje, planet vsak dan segreva, fosili pa nam lahko povedo tudi,  kako bo to vplivalo na našo prihodnost. Artefakti, najdeni v ledenikih, kažejo, da je bila temperatura na Zemlji pred tremi milijoni leti za 3–4 stopinje višja kot danes in da je zaradi višje gladine morja vzhodna obala ZDA bila pomaknjena v notranjost za skoraj 140 kilometrov. Če se bo globalno segrevanje nadaljevalo z nespremenjeno hitrostjo, bo zaradi zvišanja morske gladine izgubljeno več milijonov kvadratnih kilometrov kopna, skupaj z mesti in habitati.

Prav na to nas opozarjajo artefakti, predstavljeni v seriji Polarni ekstremi. Vendar pa led skriva še mnoge skrivnosti: za še bolj presenetljiva in bizarna odkritja spremljajte dvodelno dokumentarno serijo, ki bo prikazana 21. januarja, ob 19. uri, samo na kanalu Viasat Nature.


Nazaj