Spoštovani in spoštovane, danes se začenja jubilejni deseti Festival migrantskega filma (17.–20. 6.), ki s filmskimi zgodbami poziva k razmisleku o aktualni migracijski politiki. Program se bo skozi 17 filmov dotaknil aktualnih zgodb, povezanih z razlogi za odhod, z evropsko azilno politiko in zapiranjem mej bogatih držav.

V Slovenski kinoteki bo v torek, 18. junija, ob 19. uri na sporedu avstrijski film Ograja na meji (Nikolaus Geyrhalter, 2018), o načrtovani postavitvi ograje na prelazu Brenner v Alpah, ob 21.15 uri pa si lahko v sklopu festivala ogledate še Sirski mister gej (Ayse Toprak, 2017), film o sirskih beguncih, ki ju povežejo nore sanje, da bi se pridružila mednarodnemu lepotnemu tekmovanju za mistra geja sveta, v čemer vidita možnost za beg iz svojega ujetega življenja in odgovor na lastno nevidnost.

V četrtek, 20. junija, ob 18. uri bosta na sporedu še kratki raziskovalni dokumentarni film Evropske sanje: Srbija (Jaime Alekos, 2018) in srednjemetražec Neobičajen ulov (Giulia Bertoluzzi, 2018), ki nam migrantsko krizo približa skozi oči neznanih junakov iz Zarzisa, ribiške vasice v južni Tuniziji ob meji z Libijo. Projekciji sledi tudi pogovor na temo zapiranja mej, pri katerem bo sodelovala avtorica filma Neobičajen ulov. Za vse projekcije v sklopu Festivala migrantskega filma so na voljo brezplačne vstopnice.

In memoriam Jonas Mekas: Izgubljen Izgubljen Izgubljen
V sredo, 19. junija, ob 20. uri vabljeni na posebno projekcijo filma Izgubljen Izgubljen Izgubljen (1976), ki jo posvečamo letos preminulemu vizualnemu poetu Jonasu Mekasu.

»Izgubljen Izgubljen Izgubljen ni le spretno sestavljen portret prebeglih Litvancev, ki so si stalno ali zgolj začasno zatočišče našli v New Yorku, temveč tudi zgodovinsko pomenljiv zapis, v katerem se je hote ali nehote znašla glavnina prepoznavnejših likov takratne kulturniške scene. Znano je seveda Mekasovo sodelovanje s titanom pop umetnosti Andyjem Warholom, čigar osemurni nepremični film Empire (1964) je kadriral prav Mekas, toda že samo seznam figur, ki se pojavijo v spominski kompilaciji Izgubljen Izgubljen Izgubljen je impresiven in zavidljiv: poleg sodelavcev in eksperimentatorjev Eda Emshwillerja, Storm De Hirsch in Kena ter Flo Jacobs se na platnu prikažejo še Gideon Bachmann, Edouard de Laurot, Robert Frank, Peter Bogdanovich, Allen Ginsberg, Shirley Clarke, Norman Mailer, P. Adams Sitney, Barbara Rubin, Gregory Markopoulos in Salvador Dalí, če naštejemo le najvidnejše.« (Nace Zavrl)

Za izposojo 16-mm filmske kopije se zahvaljujemo Avstrijskemu filmskemu muzeju.

Odprto platno: Pesmi preteklosti, glasovi sodobnosti
V sklopu junijske rubrike Odprto platno se v četrtek, 20. junija, ob 21. uri podajamo na avdiovizualno potovanje po zvočnih pokrajinah starodavnih ljudstev. S prepletanjem zvoka in videa bosta kolaž tradicionalnih izročil skozi prizmo sodobnih tehnik v živo ustvarjala zvočni umetnik Andrej Kocan in Darrell Jónsson, intermedijski umetnik iz ZDA, ki živi in dela v Pragi. Andrej Kocan na svojih popotovanjih beleži tradicionalne glasbe in kulturne prakse ljudstev sveta ter s kamero in mikrofonom sledi njihovim spremembam v sodobnem globaliziranem svetu. Terenske posnetke nato preoblikuje v nenarativno avdiovizualno potovanje, ki prehaja iz raziskovalno-estetske domene v območje kontemplativno-meditativne izkušnje. Na dogodku v dvorani Slovenske kinoteke bomo priča izvornim zapisom zvoka in slike, ki so bili posneti na Kitajskem – v provincah Yunnan, Sichuan, Guangxi, Xinjiang, na Filipinih, v Maroku, Ukrajini in na Slovaškem ter na izbranih območjih bivše Jugoslavije in na Danskem.

Vstop na dogodek je brezplačen. Brezplačne vstopnice lahko na blagajni Kinoteke prevzamete na dan prireditve, od 17. ure dalje.

Agnès Varda – potepuhinja feminističnega filma
Nedavno preminula belgijsko-francoska cineastka Agnès Varda, pionirka francoskega novega vala, ni bila le izjemno samosvoja filmarka, ampak tudi politična aktivistka. V 50., 60. in 70. letih je bila med drugim del družbenih gibanj za reproduktivne pravice žensk: za legalizacijo kontracepcije in pravico do splava. Agnès Varda, otroško radovedni humanistki, jezni feministki, ljubiteljici mačk, serije Punce (2012–2017) in krompirja v obliki srca ter eni od osrednjih figur svetovnega filma, se bomo 21. in 22. junija poklonili s projekcijo dveh njenih mojstrovin in brezplačno ljubljansko feministično turo. Premierno bo na ogled nov nakup Slovenske kinoteke in Vardina največja mojstrovina, film o brezmejni svobodi Brez strehe in zakona (1985), ter film Sreča (1965), ki z impresivnimi in cvetoče barvitimi podobami razmišlja o ljubezenski idili.

Cikel: Rop stoletja
Fabergéjeva jajca, kronski dragulji, zlate rezerve in neprecenljive umetnine, skrbno izbrana ekipa pretkanih roparjev, ki jih vodi uglajeni mastermind tipa George Clooney, hitri avtomobili in (skoraj) popoln načrt: dobrodošli v družbi sumljivih gospodov, ki naseljujejo dinamičen in skrbno koreografiran svet roparskih oziroma heist filmov. Kinotečno sezono v dvorani na Miklošičevi cesti letos zaključujemo s ciklom Rop stoletja, ki ga posvečamo temu intrigantnemu poletnemu žanru.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj