Spoštovani in spoštovane, v torek, 14. maja, ob 21. uri lepo vabljeni na Večer Društva slovenskih režiserjev, ki bo tokrat posvečen predstavitvi novega dokumentarnega filma režiserja Borisa Petkoviča. Jaz sem za nič (2019) pripoveduje o Andreju Rozmanu, priljubljenem slovenskem pesniku, pisatelju, dramatiku, igralcu in prevajalcu, ki ga vsi najbolje poznamo pod vzdevkom »Roza«.
Premiero filma bo sklenil pogovor med režiserjem Borisom Petkovičem in protagonistom filma Andrejem Rozmanom Rozo. Za dogodek so na voljo brezplačne vstopnice.

50 let Radia Študent
Radio Študent je ena najstarejših neodvisnih, nekomercialnih radijskih postaj v Evropi, ki v domačem javnem prostoru že petdeset let predstavlja ključno pozicijo alternativne, mladinske in neinstitucionalizirane kulture ter glas kritično-kreativne opozicije nomenklaturi utesnjenih medijskih glasov. Ob obletnici so sodelavke in sodelavci Redakcije za kulturo in humanistične vede v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravili filmski dogodek z naslovom Realizem utopije: absolutnost koordinat alternativnih prostorov, ki se bo osredotočil na vlogo Radia Študent v odnosu do medijskega, kulturnega in širše javnega prostora.

V sredo, 15. maja, se bosta tako v Kinoteki odvrtela dva filmska programa, ki ju bo pospremila tudi okrogla miza.
Prvi sklop z naslovom Izbrani kratki dokumentarni filmi 1969–1999: Filmski obrazi predzgodovine in zgodovine alternativnih glasov bo predstavil izbor kratkih filmov, ki opredeljujejo tako širšo sliko domačega alternativnega medijskega prostora kot tudi genezo in začetke delovanja Radia Študent v tem okviru. V drugem sklopu filmov 2000–2019: Stanje sodobnosti in usoda alternativnega v pretoku komercialnega pa bosta prikazana kratki dokumentarec Večni Študent (Siniša Gačić, 2009) in dokumentarni celovečerec Boj za (Siniša Gačić, 2014), ki beležita zgodovino domačega javnega, predvsem medijskega in političnega prostora v zadnjih dveh desetletjih.

Kino Ekran #17: Scott Pilgrim proti vsem
Majski Kino Ekran izpostavlja najbrž najboljšo komedijo tega desetletja, multidisciplinarni peklenski koktejl ljubezni do stripa, video iger, rocka in filma, Scott Pilgrim proti vsem (Edgar Wright, 2010). V 17. Kino Ekranu bosta vizualno komedijo režiserja Edgarja Wrighta analizirala, secirala, mlela in se ji čudila Ekranov sodelavec Igor Harb in komik Boštjan Gorenc – Pižama.

Filmska kunsthisterija: Moški pogled
Društvo študentov umetnostne zgodovine Kunsthisterik pripravlja v sodelovanju s Slovensko kinoteko že peto Filmsko kunsthisterijo. Letos se bo odvila v petek, 17. maja, v dvorani Slovenske kinoteke. Na ogled bosta dva filma: Plavolasa Venera (1932) Josefa von Sternberga in Vrtoglavica (1958) Alfreda Hitchcocka. Prvi projekciji bo sledilo predavanje dr. Polone Petek, predavateljice z Oddelka za film in televizijo na UL AGRFT in strokovnjakinje za filmske študije.

Prvi Dan domačega filma
Na Mednarodni muzejski dan, 18. maja, bomo med 13. in 18. uro v okviru pobude Zgodbe iz omare v Slovenski kinoteki priredili prvi Dan domačega filma, ki je namenjen oživljanju domačih filmov, posnetih na 8-mm in S8-mm trak. Če tudi vi doma hranite majhne filmske kolute, vendar nimate znanja in pripomočkov za njihovo uporabo ali predvajanje, vas vabimo, da se nam pridružite v kavarni Slovenske kinoteke in prinesete svoje filmske kolute, mi pa vas bomo naučili, kako zanje pravilno skrbeti. Če želite, lahko filme predate v našo muzejsko zbirko, v zameno pa vam bomo podarili njihove digitalne kopije.

Dnevi afriške kulture: Čakajoč na srečo
V sklopu programa letošnjih Dnevov afriške kulture bo v soboto, 18. maja, ob 20. uri v Slovenski kinoteki na sporedu film Čakajoč na srečo (Abderrahmane Sissako, 2002). Gre za poetičen in nežen portret vasice na mavretanski obali, tranzitnega pristanišča, kjer ljudje čakajo na srečo.

Odprto platno: Temporama
Temporama je kolektiv filmskih ustvarjalcev mlajše generacije, ki od ustanovitve leta 2013 stremi k iskanju novih perspektiv in filmskih izrazov v slovenski filmski krajini. V dobrih petih letih so posneli nemalo število kratkih filmov, videospotov, spletnih serij in en celovečerni film, na tokratni ediciji Odprtega platna pa bodo predstavili svoje delovanje v preteklem letu. Filmi bodo predvajani v prisotnosti filmskih ekip. Vstop je brezplačen.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj