Ljubljana, 16. januar 2020 – V slovenske kinematografe prihaja celovečerni film Vsi proti vsem režiserja in scenarista Andreja Košaka. Gre za politični triler, ki se dogaja v izmišljenem kraju Rovte pod idiličnimi Alpami in govori o demokraciji, volilnih prevarah in razkrajanju družbenih vrednot. Film, ki drži pozornost gledalca in platna obarva z intenzivnim filmskim doživetjem, bo premierno predstavljen 26. januarja v Kamniku, 28. januarja v Ljubljani in 30. januarja v Mariboru, nato bo v redni filmski distribuciji po celi Sloveniji.

»Slovenska tranzicija nam je pokazala, kako sta demokracija in politika postala sinonima za korupcijo. V filmu sem nastavil ogledalo svetu, v katerem danes živim. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve v majhnem slovenskem mestu Rovte, in je prisiljen sodelovati s kriminalci. Vsi proti vsem na lokalni ravni kaže, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic, političnih spinov in korupcije, kjer sta morala in etika izgubili pomen,« je o svojem četrtem celovečernem filmu povedal režiser in scenarist Andrej Košak, ki trenutno živi med Slovenijo in Severno Makedonijo.

V glavni vlogi nastopa Vlado Novak, dobitnik nagrade Bert za življenjsko delo, družbo pa mu delajo Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Peter Musevski, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik, Blagoj Veselinov in drugi. Producent filma, ki je bil posnet v 30 snemalnih dni na lokacijah v Kamniku in Ljubljani, je Zoran Dževerdanović (BladeProduction), koproducenti filma pa so RTV Slovenija, Mind Production, Motion, Studio Ritem in Daiga. Projekt so sofinancirali Slovenski filmski center, HAVC ter Filmska agencija Severne Makedonije. Tehnične storitve je ponudil Viba film, distributer pa je Fivia.

Poleg režiserja in scenarista Andreja Košaka so svoj ustvarjalni prispevek dali še Jason Mann (direktor fotografije), Kristian Sensini (avtor glasbe), Martin Ivanov (motaža), Sanja Vatić (scenografija), Ines Atman in Suzana Tkalčec (kostumografija) Borut Berden (oblikovalec zvoka), Lija Ivančič (maskerka) ter mnogi drugi. Vsi proti vsem svojo pot po slovenskih kinematografih začenja 26. januarja v Kulturnem domu v Kamniku, 28. januarja v ljubljanskem Koloseju ter 30. januarja v mariborskem Mariboxu, nato pa si ga bo občinstvo lahko ogledalo na filmskih platnih po celi državi.

Film bo imel svetovno premiero na 48. Mednarodnem filmskem festivalu FEST 2020 v Beogradu, ki sodi med največje festivale v regiji in kjer bo film imel v tekmovalnem programu kar štiri projekcije.

O režiserju: Andrej Košak se je rodil v Ljubljani leta 1965. Po končani gimnaziji se je vpisal na AGRFT, smer filmska in TV režija. Že v času študija je začel režirati na TV Slovenija in med drugim ustvaril oddaje, ki so zaznamovale slovenski medijski prostor, kot je bil “Videošpon” z Jonasom Žnidaršičem in “Res je!” z Mišo Molk. Režiral je tudi reportaže s koncertov Nicka Cavea, Nirvane, Gorana Bregovića, Mobyja in drugih ustvarjalcev. V tem času je ustvaril tudi modni spot z Melanijo Knavs, sedanjo ameriško prvo damo. Njegov celovečerni prvenec “Outsider” je bil prvi slovenski box office uspeh z več kot 90.000 gledalci in bil distribuiran po vseh državah nekdanje Jugoslavije. Njegov drugi celovečerec “Zvenenje v glavi” je bil posnet po romanu najbolj nagrajenega živečega slovenskega pisatelja Draga Jančarja. Glavno vlogo je upodobil prezgodaj preminuli Jernej Šugman. Oba filma sta bila slovenska predstavnika za nagrado Oskar. Njegov tretji film “Stanje šoka” je bil mednarodna koprodukcija petih držav in ima na YouTube več kot 1.000.000 ogledov. “Vsi proti vsem” je režiserjev četrti celovečerni film, tudi tokrat v mednarodni koprodukciji, in sicer med Slovenijo, Hrvaško in Severno Makedonijo.

Prva premiera filma bo v torek, 28. januarja ob 20. uri v ljubljanskem Koloseju.

Foto: Željko Stevanić in Tomaž Pangeršič


Nazaj