V muzejih, laboratorijih in skladiščih po vsem svetu so skriti najbolj izjemni in skrivnostni predmeti na svetu. Zdaj lahko s pomočjo novih raziskav in tehnologije o njih izvemo več kot še nikoli prej. Z najnovejšo 3D-grafiko lahko predmete razčlenimo in analiziramo, pri čemer razkrijemo najmanjše podrobnosti in obnovimo izgubljene ali poškodovane predmete, da bi razkrili njihove skrivnosti.

Eden takih skrivnostnih predmetov je nepravilna kepa korodiranega brona. V zgodovini arheologije še nikoli ni bil najden podoben predmet. Naš pogled na starodavni svet se bo popolnoma spremenil. Imenuje se mehanizem Antikitera. Gre za 2000 let star mehanizem, velik le 33 centimetrov. V notranjosti je osupljiv sistem 38 medsebojno povezanih zobnikov in številčnic, izdelanih z izjemno natančnostjo. V tem izjemnem mehanizmu se nahaja vse znanje antične Grčije, ki so ga posedovali o vesolju. Odkar so ga odkrili pred sto leti, se arheologi spopadajo z njegovimi skrivnostmi. Kdo ga je izdelal? Od kod prihaja? Kako deluje? Kaj natančno sploh je to? Zdaj lahko nova raziskava končno odgovori na ta vprašanja.

V zaklenjeni omari na univerzi Yale se nahaja nenavadna srednjeveška knjiga, imenovana Vojničev rokopis, ki že stoletje mede zgodovinarje. Obstaja samo ena kopija. Meri 9 x 6 palcev, 240 strani pa je narejenih iz pergamenta iz telečje kože. Strani so polne nerazumljive pisave. Videti je kot jezik, ampak ali je temu res tako? Ali je to srednjeveška šifra? Najboljši svetovni šifranti in jezikoslovci že stoletje skušajo razvozlati šifre, a jim do zdaj še ni uspelo.  Številne strani so polne skrivnostnih simbolov in bizarnih ilustracij. Kaj vse to pomeni? Od kod prihaja? Koliko je star? Nedavne raziskave bodo morda odkrile skrite sledi v nenavadnih risbah, ki bi lahko končno pomagale razložiti to skrivnost.

Vetrovno polje v severnem Yorkshiru morda ne zveni kot idealna lokacija za iskanje izgubljenega sveta, toda Star Carr nam odpira okno v 11.000 let star svet najstarejših Britancev. V kisli šoti v Star Carrju so ohranjene čudne lobanje jelenov. Natančnejši pogled nanje razkrije, da so bile obdelane. Rogovje so zmanjšali, odstranili kost z notranje strani lobanje in vanje izrezali vrsto lukenj. Arheologi zdaj verjamejo, da so bila to pokrivala najstarejših znanih šamanov na Zemlji. So dokaz, da nabiralci in lovci niso le komaj preživljali, temveč so bili del prefinjene družbe s kompleksnim sistemom prepričanj. Resnično so pravo okno v izgubljeni svet, tako starodaven, da če bi se vrnili v čas egiptovskih piramid, bi bili še vedno le na pol poti.

Nenavadne stvari bodo premierno prikazane v ponedeljek 19. aprila, na kanalu Viasat History, in sicer ob 20.05 uri.


Nazaj