Discovery predstavlja serijo videov z zgodbami ljudi, ki so življenje posvetili spremembi sveta na bolje. Pet triminutnih epizod je posvečenih oceanu, naravi, zraku, odpadkom in podnebju. “Change Drivers” ali Pobudniki sprememb se bodo vrteli na vseh kanalih, ki jih ima Discovery (tudi TLC, Travel Channel, Animal Planet, ID, HGTV).

Prva od petih epizod je namenjena oceanu in temu kako plastika vpliva na življenje v vodi in na ljudi. Prva pobudnica sprememb je Emily Penn (naslovna fotografija), skiperka in okoljevarstvenica, ki z ekipo v okviru svoje nevladne organizacije eXXpedition nenehno testira vodo, s čimer želijo ugotoviti, koliko plastike vsebuje, od kod ta izvira in koliko je strupenih kemičnih onesnaževal, ki so povezana s plastiko.

“Kot skiperki se mi je zgodilo, da se je moja ljubezen do oceana pretvorila v zaskrbljenost. Ko sem posnela to epizodo, sem bila v osmem mesecu nosečnosti in testiranje je pokazalo, da je moja kri vsebovala 29 od 35 kemičnih snovi, ki so jih Združeni narodi prepovedali. Kako to vpliva name? Kako to vpliva na otroka? Kako to vpliva na vse nas in kaj lahko naredimo, da to zaustavimo? To je nekaj vprašanj, ki me vodijo k dejanjem; vse bolj sem odločena, da želim nekaj spremeniti za vse otroke, ki šele prihajajo na ta svet in si zaslužijo živeti v boljšem in bolj zdravem okolju,” je povedala.

Z ekipo je postavila tudi platformo SHiFT, ki poskuša ljudem predstaviti čim več načinov, kako lahko v svojem vsakdanu prispevajo k rešitvi, tudi zelo enostavno – tako da recimo prinesejo svoj lonček za večkratno uporabo, ko vzamejo kavo za s seboj. Še je čas, da nekaj naredimo, poudarja.

Serija je del Discoveryjeve iniciative RISE (Reducing Inequality and Supporting Empowerment, po slovensko: Zmanjšati neenakost in podpirati opolnomočenje). V okviru te iniciative Discovery sodeluje z zaupanja vrednimi neprofitnimi partnerji, ki se trudijo nekaj narediti glede eksistencialnih groženj tega sveta. Tudi pričujoča serija bi rada pri gledalstvu povečala zavedanje in s tem pripomogla k spremembam.

“Z vsako pomembno temo, ki jo pokriva ta serija, upamo, da bomo navdihnili občinstvo, da naredijo nekaj za boljši jutri. Prvi korak je zavedanje in to je naš cilj s serijo “Change Drivers”: želimo poudariti, kaj so težave, radi bi, da gledalci bolje razumejo, kakšen vpliv imajo njihova dejanja, in radi bi jih navdihnili, da se začnejo tudi sami truditi za prihodnost,” pove Edina Constantinescu iz podjetja Discovery.