V okviru Filmskega tedna Evrope si boste lahko to poletje sodobne evropske filme ogledali kar pod zvezdami! Filmske predstave bodo potekale med julijem in septembrom po vsej Sloveniji: na grajskih dvoriščih, mestnih trgih in vrtovih pa tudi ob morju. Na 26 brezplačnih predstavah si boste lahko ogledali filme, ki so med prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Na ogled bodo tudi filmi, ki so bili v preteklosti finalisti za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope letos zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa poteka v spremenjenem formatu. Projekcije smo večinoma umestili na prosto, v čas poletja med julijem in septembrom 2020. Cilj Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Letos boste lahko videli več kot 20 filmov, in sicer v Izoli, Sežani, Ajdovščini, Novem mestu, Celju, Mariboru, Ptuju, Murski Soboti, Novi Gorici, Kranju in na Ravnah na Koroškem.

Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo slovenske regionalne informacijske točke Europe Direct in RRA Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi partnerji ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Europe Direct Podravje v sodelovanju z GT22 v sredo, 01.07.2020 ob 21:30 organizira brezplačno predstavo filma Stieg Larrson – Mož, ki se je igral z ognjem (Mannen som lekte med elden) na dvorišču Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Zgodba: Svet ga pozna po treh kriminalnih romanih, ki so izšli kmalu po njegovi prezgodnji smrti: Dekletu z zmajskim tatujem in njegovih nadaljevanjih. A preden je v enem samem ustvarjalnem izbruhu spravil na svet Lisbeth Salander in Mikaela Blomkvista, je Stieg Larsson živel življenje, ki ni bilo nič manj vznemirljivo od njegovih knjig. Kot raziskovalni novinar je vztrajno dokumentiral dejavnosti desničarskih skrajnežev, ki so tako doma kot po svetu pridobivali vse večjo moč. Bil je človek visoke morale in trdne volje, popolnoma predan svoji strasti in pripravljen tvegati življenje, da bi ubranil okope svobode in demokracije. Film vključuje intervjuje z Larssonovimi prijatelji in sodelavci, dramatizirane prizore iz njegovega življenja ter nikoli videne arhivske posnetke.

Dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, avtorja Milenijske trilogije, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.

CELOTNI SPORED vseh projekcij je na voljo na spletu.


Nazaj