Premiera bo v Tržiču, kjer je bil film  posnet, prikazan pa bo tudi na 30. filmskem festivalu LIFFE. Na reden spored slovenskih kinematografov prihaja 28. novembra. Gre za sedmi celovečerni film režiserja Metoda Pevca, za katerega je vsestranski avtor napisal tudi scenarij.

»Scenarij za film Jaz sem Frenk je nastal zaradi Frenka. Čeprav je zgolj izmišljen glavni junak, je nekega dne skoraj dobesedno potrkal na moja vrata. Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu uspel upreti z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi. Zapeljal me je, verjel sem mu in zapisoval njegove zgodbe. Najbrž ni naključje, da sem v tistem času snemal dokumentarni film Dom. Tam je bilo veliko Frenkov, z majhnimi in veliki začetnicami, pa tudi z drugimi imeni,«

Jaz sem Frenk spremlja zgodbo Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da  je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna  oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja,  na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije, Frenk, ki ostaja zvest svojim luzerskim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije.

Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan, med njima pa se skozi filmsko zgodbo pojavljajo zanimive ženske od Katarine Čas in Mojce Partljič do Mojce Ribič, Anje Novak, Maruše Majer in  Nine Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej.

Slovenski producent Vertigo je koprodukcijske partnerje za film našel v Srbiji (Baš Čelik), na Hrvaškem (Interfilm) in v Makedoniji (Small Moves), uspešen pa je bil tudi pri črpanju sredstev iz sklada Eurimages. Na ustvarjalnem krovu se je skupaj z režiserjem tako znašla zanimiva druščina iz različnih držav, saj so sodelovali makedonski koscenarist Ivo Trajkov, makedonski oblikovalec zvoka Atanas Georgiev, srbska montažerka Jelena Maksimović, srbski snemalec zvoka Branko Dđorđević, hrvaški skladatelj Mate Matišić, slovenski direktor fotografije Marko Brdar in drugi.

Plakat za film, ki ga je oblikoval priznani oblikovalec Matija Medved in zanj  prejel nagrado Brumen, najvišje strokovno­­­­ priznanje za oblikovanje vidnih sporočil v Sloveniji.

JAZ SEM FRENK
Slovenija, Makedonija, Hrvaška, Srbija, 2019, 98 minut, v slovenščini
režija Metod Pevec
scenarij Metod Pevec, Ivo Trajkov
fotografija Marko Brdar
skladatelj Mate Matišić
montaža Jelena Maksimović
zvok Atanas Georgiev, Julij Zornik, Branko Đorđević
scenografija Marco Juratovec
kostumi Katja Hrobat
maska Mojca Gorogranc Petrushevska
direktor filma Matija Kozamernik
distribucija filma: 2i Film

Projekt finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenija.

Premiera: nedelja, 10. november, ob 19.00, Kulturni center Tržič (dodatni projekciji ob 15.00 in 17.00)
LIFFE: sreda, 20. november, ob 19.00, Linhartova dvorana, Cankarjev dom (v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga skupaj s Cankarjevim domom vodi Slovenski filmski center)
sobota,  23. november, 19.00, Kinodvor

Od 28. novembra na sporedu v kinih po Sloveniji.

Napovednik filma JAZ SEM FRENK si lahko ogledate spodaj.

www.vertigo.si