V tem tednu zaključujemo predstavitev filmov, v katerih je nastopala ikona evropskega avtorskega filma Delphine Seyrig. V torek bo na sporedu prelomno delo francoskega novega vala Lani v Marienbadu (Alain Resnais, 1961), v sredo pa film Pisma domov (1986), v katerem režiserka Chantal Akerman problematizira subtilne odnose med materjo in hčerjo.

MESTO ŽENSK - UPORNE MUZE: DELPHINE SEYRIG IN VIDEO KOLEKTIV
Delphine Seyrig ni bila le igralka, temveč je v okviru feminističnega gibanja sodelovala pri ustvarjanju različnih video del. V video kolektivu Les Insoumuses, ki ga je tudi soustanovila, je z drugimi aktivistkami posnela serijo videov, ki so se ukvarjali z vprašanji spolne neenakosti, z bojem proti nasilju, rasizmu in političnim krivicam. Cikel Uporne muze, ki bo prikazan tudi v Kinodvoru, se prične v petek, 2. oktobra, z uvodom kuratorke Nataše Peteršin-Bachelez in filmom Bodi lepa in utihni (1976), v katerem Delphine Seyrig intervjuva številne filmske igralke o njihovih (ne)profesionalnih izkušnjah.

V programu kratkih filmov bodo v soboto na sporedu njeni feministični filmi, ki obravnavajo primere številnih zaprtih, ugrabljenih, mučenih, cenzuriranih in po krivem obsojenih žensk: Jean Genet o Angeli Davis (1970), Inês (1974), Tri Portugalke ali tri Marie (1974) in Za spomin (1987), ki ga je Delphine posvetila Simone de Beauvoir. Cikel kratkih filmov, ki so nastali v avtorstvu in soavtorstvu Delphine Seying, zaključujemo v nedeljo, oba večera bosta uvedla Nicole Fernández Ferrer in Nataša Petrešin-Bachelez. Po projekcijah bo pogovor z občinstvom.

VEČER DRUŠTVA SLOVENSKIH REŽISERJEV. Režiserji v dialogu: MONTAŽA - EKSTAZA?
Med Scilo in Karibdo ustvarjalnega dvojca režiser–montažer vas bodo s primeri iz prakse vodili režiser Darko Sinko z gostoma montažerjema Jurijem Moškonom in Andrejem Nagodetom. V sodelovanju z Društvom postprodukcijskih ustvarjalcev, Slovensko kinoteko in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

EKRAN SEPTEMBER/OKTOBER
Izšel je novi Ekran. V fokusu obsežne jesenske edicije so filmi z letošnjega festivala Kino Otok – Isola Cinema. V rubriki dvojni pogled se posvečamo aktualni seriji mlade avtorice Michaele Coel, Lahko te uničim (2020), v filmski panteon – med mite in ikone – pa zapisujemo maestra Ennia Morriconeja. Tokratna izdaja Ekrana v branje prinaša kar dva večja tematska sklopa. Prvega posvečamo mladinskim filmom in serijam, drugega pa 100-letnici rojstva enega največjih režiserjev vseh časov – Federica Fellinija.

Fellini bo z retrospektivo v Kinoteki in v sklopu festivala Liffe ter s pregledno razstavo v novih kinotečnih razstavnih prostorih zaznamoval tudi letošnjo filmsko jesen. O tem, ali Liffe letos novembra bo in v kakšni obliki, smo povprašali Simona Popka, o položaju slovenskega filma se v novi rubriki Režiserji v dialogu pogovarjata Klemen Dvornik in Metod Pevec, vabljeni pa tudi k branju intervjuja s perspektivno slovensko avtorico, ki trenutno ustvarja v Avstraliji – Saro Kern. Tu so – kot vedno – tudi recenzije aktualnih filmov in serij, s pomočjo letošnjega kosobrinovega nagrajenca Rudija Požeka pa se podamo tudi v ozadje poklica filmskega rekviziterja. Lepo vabljeni k branju. Ekran lahko podprete tudi tako, da se nanj naročite.

www.kinoteka.si


Nazaj