24.–28. avgust 2015, Slovenska kinoteka in muzejska ploščad Metelkova, Ljubljana

Kratki film je svojo renesanso doživel v obdobju večje dostopnosti snemalne opreme, kateri so sledili digitalizacija in nove možnosti takojšnje distribucije. Tako je kratki film pustil za sabo lastne asociacije komičnih skečev, animiranih epizod in najstnikov, ki z domačo kamero snemajo leteče plastične vrečke, ter svoje domovanje našel v prostranstvih interneta in izbranih festivalov. Od kratkih filmov se sicer pogosto pričakuje, da gre za no budget vaje perspektivnih mladih režiserjev ali režiserk, a kratka filmska forma postaja daleč najbolj razširjena, v sebi pa nosi potencial, da se preizkusi kot formalni eksperiment, zgoščena pripoved, zaokrožen prizor, lirični segment itn. Ravno to raznolikost, neraziskanost in svežino   kratkega filma so v svojem programu že opazili Berlinale, Sundance in Tribeca, vsako leto privlačnejši pa so tudi festivali, ki se posvečajo izključno kratkometražcem, kot to počneta švicarski Winterthur in francoski Clermont-Ferrand.

Fenomen kratkometražne produkcije zato letos v slovenskem prostoru obeležuje Festival kratkih Kraken – FeKK. Festival kratkega filma v izvedbi  Društva za uveljavljenje kratkega filma Kraken bo tudi pri nas ustvaril stičišče mednarodnih avtorjev, kritikov, producentov in festivalskih organizatorjev vznemirljive in razvijajoče se filmske forme. Med programskimi sklopi najdete trailerje B-produkcije v izboru beograjskega MKC Kombinata, Motovun kot gostujoči festival, 20 let SFC, otroški program Rumeni slon v sodelovanju z Animateko, FeKK-YU in slovenski tekmovalni program v navezavi z mednarodnim festivalom kratkega filma K3 v Villachu.. Projekcije bodo podprte z bogatim festivalskim dogajanjem, okroglimi mizami domačih in tujih gostov, kritiškim natečajem, večernimi druženji in glasbenim programom.

Za detajlen program obiščite spletno stran (kliknite na teden od 24. do 28.8 ter na programski sklop, da vidite seznam naslovov!). Za še več festivalskih informacij vas vabimo na našo FB stran.

Vabljeni na ta kratke!