8. oktobra 2020 se v Mariboru začenja 10. Mednarodni filmski festival StopTrik, vsakoletno praznovanje animiranih filmov v tehniki stop animacije. Je največji tovrstni festival v Evropi in slovi po svojih s skupnostjo povezanih vsebinah, ki predstavljajo kakovostne animacije in spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi. V Mariboru se bo festival odvil med 8. in 11. oktobrom, skrčena različica pa med 6. in 8. novembrom v Lodžu na Poljskem. Poleti se je zvrstilo tudi več festivalskih preddogodkov: izbor animiranih filmov letošnje in prejšnjih festivalskih edicij je gostoval na Festivalu Lent, Letnem kinu Minoriti, na Poletnem lutkovnem pristanu v Mariboru in v Pekarniškem parku.

Zaradi pandemije Covid-19 so druženja v živo postala margina kulturne produkcije; kinematografsko izkušnjo je nadomestila udeležba na spletnih festivalih. Organizatorice so odločene, da v Mariboru in Lodžu festival izvedejo v živo, četudi za ceno prestavitve dogodkov. Vsi dogodki bodo seveda organizirani v skladu z aktualnimi ukrepi za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Programska zasnova jubilejne festivalske edicije
Letošnji program je zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta umetnika Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje in drzno (ali morda naivno) trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. V posebnem retrospektivnem programu so izbrani filmi, s katerimi poskušajo organizatorice festivala ponazoriti vsako anti-vrednoto, ki jo je omenil Ushev, z eno odlično stop animacijo ali eksperimentalnim animiranim filmom.

Festival bo tudi letos predstavil štiri tekmovalne programe: tri sklope mednarodnega tekmovanja Stop animacija, kjer se bo odvrtel izbor sodobne produkcije, narejene v tradicionalni tehniki stop animacije, in sklop Borderlands, v katerem bodo tekmovali sodobni eksperimentalni filmi, ki se poleg stop animacije poslužujejo še drugih tehnik. V sklopu Panorama bodo prikazani filmi, ki niso bili uvrščeni v tekmovalni program, a predstavljajo izstopajoča avtorska dela svetovne produkcije stop animacije. Vse projekcije so brezplačne.

Poleg osrednjega tekmovalnega programa organizatorji pripravljajo dve tematski retrospektivi ter otroški in mladinski program, ki nastaja v sodelovanju s partnerskimi festivali PAF (Češka), Insomnia (Rusija), Linoleum (Ukrajina), O!PLA (Poljska) in Animafest Zagreb (Hrvaška).

V spremljevalnem programu se bodo odvili pogovori z avtorji in kuratorji, razstava in gledališka predstava Calais, Calais, ki ponuja vpogled v vsakdan beguncev in aktivistov v begunskem kampu v Franciji. Ustvarjalci animacije se bodo tudi letos v okviru festivala StopTrik lahko izobraževali pri priznanih mentoricah. Enkratno priložnost za nadgradnjo veščine animiranja predstavlja profesionalna delavnica stop animacije z najbolj priznano slovensko animatorko, režiserko in producentko animiranih filmov Špelo Čadež, in delavnica animacije z Anko Kočevar, ki je namenjena otrokom in mladim med 8. in 15. letom starosti. Slednja se začne že 26. septembra in obsega štiri srečanja. Tokratna festivalska edicija gosti tudi filmsko-vzgojni program za mlade Ostrenje pogleda, ki skozi stik s filmom in pogovore pri udeležencih spodbuja kritično mišljenje in mlade vodi skozi proces nastajanja in pisanja filmske kritike. Izobraževalni proces bo vodila dr. Maja Krajnc, odgovorna urednica revije KINO!.

Organizatorke napovedujejo tudi dva glasbeno-vizualna dogodka na dvorišču Vetrinjskega dvora: otvoritveni večer z Gabi98 & Kasko Karambol AV, dan kasneje pa se bo v Mariboru premierno predstavil domač trio Etceteral. S simbiozo sintetizatorja, akustičnih instrumentov in animacije ustvarijo audio-vizualni hologram, navdih pa črpajo iz Kraut-Rocka ter Afro-Futurizma in raziskujejo razsežnosti repetativne poliritmične glasbe in digitalne podobe.

Prizorišča
Osrednje prizorišče festivala bo Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v Lutkovnem gledališču Maribor in v GT22. Zaradi aktualnih ukrepov bo število sedežev bolj omejeno kot običajno. O morebitnih spremembah programa bodo organizatorice kar najhitreje obveščale preko vseh komunikacijskih kanalov.

Več informacij o delavnicah (potrebne so prijave) in programu je na voljo na spletni strani festivala in na festivalski Facebook strani.


Prenesi

Nazaj