Letošnji čezmejni filmski festival Poklon viziji / Omaggio a una visione, ki ga v jubilejnem dvajsetem letu tradicionalno organizira goriški Kinoatelje v sodelovanju s številnimi partnerji, bo potekal med 13. in 20. oktobrom 2019. Pester program bo tudi tokrat rušil meje in povezal sedem izbranih mest v Sloveniji in Italiji: Novo Gorico, Gorico, Videm, Trst, Ljubljano, Izolo in Špeter.

Kinoatelje – v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani – kot predfestivalski pripravlja v ponedeljek, 7. oktobra, ob 19:00 v Galeriji Fotografija v Ljubljani otvoritev razstave »Mafija, bolečina, ljubezen – Shooting the mafia« avtorice Letizie Battaglia, ki bo na ogled vse do 30. oktobra.

Glavno festivalsko dogajanje se bo začelo v nedeljo, 13. oktobra, ob 15:00 na Trgu Evrope z odprtjem instalacije Camera Obscura – Stičišče pogledov avtorja Jakoba Koncuta, ki jo zaznamuje simbolična ideja o oblikovanju vizije skupnega čezmejnega prostora, hkrati pa uporabnikom povsem praktično razkriva zakonitosti nastanka fotografije. Na ta način so se želeli organizatorji festivala približati viziji ustanovitelja Kinoateljeja, sociologa, politika in filmskega kritika Darka Bratine (1942–1997), ki je solidno goriško jedro, odprto v svet, jezikovno in kulturno večplastno že pred več kot petindvajsetimi leti ponazarjal s pojmom »Dve Gorici eno mesto« in delovanje v tej smeri spodbujal po načelu »Misli globalno, deluj lokalno.« Po njem je poimenovana tudi nagrada, ki jo Kinoatelje podeljuje od leta 1999.

Kinoatelje podeljuje nagrado Darko Bratina 2019 britanski dokumentaristki in cineastki Kim Longinotto
Kim Longinotto, ena najbolj cenjenih filmskih ustvarjalk na svetu, prejme nagrado Darko Bratina Poklon viziji za svoje življenjsko poslanstvo – s filmsko kamero pokazati svet, ki ga pogosto ne želimo videti ali vedeti zanj: nasilje nad nemočnimi, zlorabe žensk in posledice le-teh. Obraze in glasove posameznikov, manjšin, ki se temu upirajo, iz anonimnosti projicira naravnost nad glave njihovih cenzorjev. Kim Longinotto spreminja svet. Obenem pa njena empatija in posebna senzibilnost gledalca neprestano spodbujata, da se zazre vase in spremembe najprej poišče v sebi.

Nagrado bodo organizatorji festivala dobitnici predali na svečani podelitvi v sredo, 16. oktobra, ob 19:30 v goriški Hiši filma. V fokusu bodo projekcije dokumentarcev, s katerimi poskuša avtorica gledalcem približati pogosto nedosegljiv svet deklet in žensk, ki se skušajo izviti iz agresivnega primeža tradicije in obenem nikdar ne popustijo v boju za svoje pravice – njeni filmi so pravzaprav sinonim upora proti krivicam.

Poseben poudarek bo na njenem najnovejšem dokumentarcu »Mafija v objektivu« (Shooting the mafia, 2019), ki je pravzaprav portret življenja in dela italijanske fotografinje in politične aktivistke Letizie Battaglia, v njem pa avtorici od blizu spremljata kroniko zločinov italijanske mafijske združbe. Film bo premierno predvajan prav ob podelitvi nagrade, moč pa si ga bo ogledati tudi v Ljubljani in Trstu.

Hkrati z britansko umetnico bodo nagrado prejeli tudi avtorji najboljših filmov v  sekciji Prvi poleti, ki je vzniknila lani – gre za nov programski sklop, s katerim želijo organizatorji podpreti še neuveljavljene mlade umetnike, ki šele iščejo svojo osebni pečat v svetu filma, in vnesti nekaj svežine v svoj repertoar. Izbrani kratki filmi, s katerimi želi festivalska ekipa spodbujati raziskovanje novih filmskih govoric, bodo skupaj z Longinottijenimi dolgometražci potovali v vsa festivalska mesta in bili predstavljeni v izbranih kinih.

Program prvih treh dni festivala bo razpet med slovensko in italijansko Gorico in bo v prvi vrsti usmerjen v Prve Polete. V nedeljo, 13. oktobra, ob 17:00 bomo na Mostovni v Novi Gorici lahko prisluhnili predstavitvi projekta Habibi Collective in predavanju urednice Rosine Tapponi,. Večer se bo sklenil z ogledom filma »Iskanje Eve« (Searching Eva, 2019) v režiji Pie Hellenthal.  V prostorih ex@Daimond bo v ponedeljek, 14. oktobra, ob 17:00 potekalo srečanje in pogovor z režiserjem Igorjem Bezinovićem z naslovom Fiume o morte! Ponedeljkov in torkov festivalski program bo širši publiki v kinu v Novi Gorici ponudil bogat izbor več kot sedemurnega programa kratkih filmov sekcije Prvi Poleti.

Organizatorji festivala se zelo dobro zavedajo pomena dela z mladimi in razvoja občinstev, zato bodo ponudili tudi bogat izobraževalno-strokovni program. V torek, 15. oktobra, med 9:30 in 12:00 se bomo v prostorih ex@Daimond v Novi Gorici na srečanju »Priložnosti za evropska sodelovanja v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih. Izzivi razvoja kulturnega turizma.« pogovarjali o možnostih, ki jih ponuja film za razvoj teritorija, tudi preko primerov dobrih praks, v sosednjih državah (Italija, Hrvaška) in drugod po Evropi. Srečanje se bo ob 14:00 zaključilo s čezmejnim filmskim sprehodom med obema Goricama po prizoriščih, ki so postala filmske lokacije številnih televizijskih in filmskih produkcij.

V sredo, 16. oktobra, se bo dogajanje premestilo čez mejo v Hišo filma v Gorici, kjer bo od 9:00 dalje potekala celodnevna strokovna delavnica z letošnjo nagrajenko, ki se bo zaključila ob 16:30 s pogovorom z naslovom »Kim Longinotto skozi prizmo ženskega osvobajanja.« Posebna gostja bo dr. Mojca Pajnik, slovenska znanstvena svetnica na Mirovnem inštitutu in izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Dogodek je del programa Teden Univerze v Novi Gorici in nastaja v sodelovanju z Akademijo Umetnosti Univerze v Novi Gorici, partnerji pa so tudi Fakulteta za Humanistične študije Univerze na Primorskem ter Mirovni inštitut. Sredin večerni program se začenja ob 18:30 s čezmejnim aperitivom, ki mu ob 19:30 sledi že omenjena podelitev nagrade Darko Bratina s premiero filma »Mafija v objektivu« (Shooting the mafia, 2019 - naslovna fotografija) ob prisotnosti režiserke Kim Longinotto ter projekcijami zmagovalnih filmov programskega sklopa Prvih poletov, ki se potegujejo za nagrado žirije in občinstva.

Program festivala bo v četrtek, 17. oktobra, usmerjen na Ljubljano: v galeriji Fotografija bo tako ob 16:30 voden ogled po razstavi »Mafija, bolečina, ljubezen – Shooting the mafia« ob prisotnosti avtorice, legende italijanskega fotografije, Letizie Battaglia. Ob 18:00 se bo dogajanje preselilo v Slovensko kinoteko, kjer bo na ogled film »Ljubezen je vse« (Love is all, 2014), program pa se bo zaključil s slovensko premiero filma »Mafija v objektivu« (Shooting the mafia, 2019) ob 20.30 v Kinodvoru, kjer bo po ogledu filma sledil tudi pogovor z avtorico.

V petek, 18. oktobra, se selimo v Teater San Giorgio v Videm, kjer bo projekciji Kiminega filma »Fantje iz Šundžukuja« (Shinjuku Boys, 1995) ob 20.30 sledil pogovor s sociologinjo Marto Fanasca. Večer se bo začel z dokumentarnim utrinkom iz lanskega festivala »Traveling with Peter Mettler« avtorja Fabrisa Šulina.

Sobotno dogajanje bo razmejeno med Italijo in Slovenijo. Letizia Battaglia se bo kot posebna gostja udeležila srečanja »Kultura, politika, mafija« v Trstu: ob 10.30 se bo v Caffe San Marco italijanska novinarka in pisateljica Cristina Battocletti z Letizio pogovarjala o amalgamu kulture in politike ter pomembnosti političnega angažmaja. Tržaški večer se bo zaključil  ob 20:00 v Teatru Miela s projekcijo filma »Mafija v objektivu«. Sočasno bo v Izoli v Maziolijevi palači od 10:00 do 13:00 delavnica Camera obscura za otroke, ki preko medvrstniškega učenja ponuja odlično priložnost povezovanja slovenskih otrok z italijansko manjšino v Sloveniji. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi projekcije izbranih mladinskih filmov v produkciji Kinoatelje.

Dogajanje se bo v nedeljo, 20. oktobra, naposled tradicionalno sklenilo s projekcijo nagrajenih kratkih filmov Prvih Poletov in filma »Rožnati sariji« (Pink Saris, 2010) v režiji Kim Longinotto v Špetru Slovenov, kjer bo v Krajinskem in pripovednem muzeju ob 17:00 uradni zaključek festivala.

Celoten program festivala nastaja v sodelovanju s partnerji iz posameznega mesta in je dvojezičen – poteka v italijanščini in slovenščini, strokovna delavnica s Kim Longinotto in srečanje Čezmejno sodelovanje in filmski turizem pa izjemoma v angleškem jeziku. Vstop je prost. Podrobnejše informacije o festivalskem programu, filmih in nagrajencu ter dnevnem utripu festivala so na voljo na sledeči povezavi.              

Festival je tudi del programa Festivalsko leto: Nova Gorica  2019 – mesto kulture, ki ga promovira Mestna občina Nova Gorica in je del priprav na kandidaturo za naslov Evropska prestolnica kulture 2025, ki jo občina pripravlja skupaj z Gorico. 


Nazaj