Ljubljana, 6. september 2018 - V ljubljanskem Koloseju se je danes že v zgodnjih jutranjih urah trlo osnovnošolcev, ki so si med prvimi v Sloveniji ogledali romantično komedijo Gajin svet.

»Počutim se fantastično! Aplavz, ki smo ga bili po koncu filma deležni v nabito polnih dvoranah Koloseja, je bil res neverjeten. Zelo sem vesela, da so bili prvi gledalci moji vrstniki in da jim je bil Gajin svet tako všeč. Ampak to je šele začetek, komaj čakam, da film pride na redni spored v kino in da si ga bo ogledalo še več ljudi,« je povedala Tara Milharčič, ki je mlade navdušila v vlogi enajstletne Gaje.

Skoraj 1500 gledalcev je po vsaki projekciji pozdravila filmska ekipa z režiserjem Petrom Bratušo na čelu. Najbolj razposajen je bil otroški del igralske zasedbe. Učenkam in učencem so se predstavili mladi igralci Neža Smolinsky, Gitica Jakopin, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek, Žak Župan Galunič in Tara Milharčič.

Romantična komedija Gajin svet opozarja na pasti sodobnega sveta in nagovarja k previdni uporabi spleta, zato so projekcijam sledile izobraževalne delavnice v organizaciji Centa za varnejši internet Safe.si, na temo, kako prepoznati spletno nasilje in kako se zaščititi pred njim. V drugem delu so se učenke in učenci podali v Gajin svet programiranja, ki ga je z namenom mladim pomagati pri razumevanju digitalnega sveta razvila povezovalna platforma CodeWeek. Na primerih iz filma so otroci izvedeli več o pasteh na internetu in računalniških trikih, s pomočjo katerih sta Gaja in Matic iz krempljev spletnih kriminalcev rešila Teo in njeno prijateljico Dašo. Vsebina

Sočasno je v Koloseju potekala tudi predstavitev ozaveščevalne kampanje proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti ODKLIKNI Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,  katere ambasadorji so igralci filma Gajin svet.

»Spletne zlorabe, kraje spletnih identitet, spletno nadlegovanje ... vsega tega ni bilo v moji mladosti, zato se nas veliko staršev premalo zaveda nevarnosti, ki so jim otroci izpostavljeni v virtualnem svetu. Na žalost postaja to ena izmed bolj pomembnih tem, zato podpiram pogovor o tem in upam, da bosta tako  film Gajin svet kot cela kampanja spodbudili mladino in odrasle, da začnejo skupaj iskati rešitve,« je svoj pogled pojasnil eden od ambasadorjev kampanje Sebastian Cavazza, igralec, ki je v filmski zgodbi upodobil Gajinega očeta.

Več informacij o kampanji Odklikni najdete tukaj.

Foto: Kolosej


Nazaj