V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec so do 29. julija na ogled slovenski filmski plakati. Razstava na prostem ponuja pregled filmskih plakatov v obdobju samostojne Slovenije.

Filma brez plakata ni. Plakat je najprej prvi stik potencialne publike s filmom, povabilo k ogledu, kasneje je opomnik za mimoidoče, po ogledu filma pa iztočnica za refleksijo. Zato bi filmskemu plakatu lahko rekli predfilm na ulici. Dober plakat si zna izboriti svoje mesto v urbanem okolju in predvsem jasno komunicira, kar pomeni, da doseže svojo publiko. Če gre za klišejski film, je prav, da to izraža tudi plakat. Enako velja, če gre za filmsko mojstrovino.

Razstava odstira skoraj kronološki pregled produkcije filmskih plakatov v samostojni Sloveniji. Zvrsti filma predstavlja v vsej njihovi pestrosti: vključena sta tudi dokumentarni in celo risani film. Zasledimo lahko nekaj prelomnih filmskih naslovov, znanih režiserskih in igralskih imen ter pomembnih akterjev slovenskega oblikovanja. Predstavljeni plakati bolj ali manj uspešno zasledujejo močno tradicijo slovenskega plakata. Tisti bolj klasični kot glavni motiv vključujejo izseke iz filmov, drugi se poslužujejo tehnike kolaža, nekaj oblikovno bogatejših pa skozi ilustracijo povsem avtorsko interpretira vsebino.

TAM-TAMova plakatna galerija Figovec, ki je zaživela konec leta 2020, je namenjena prikazovanju in spodbujanju plakatne kulture. Gostila je že kar nekaj razstav. Med drugimi so že bili razstavljeni družbenokritični, koncertni in politični plakati.

Organizator razstave: TAM-TAM Inštitut
Razstavišče omogoča: Mestna občina Ljubljana
Postavitev razstave je omogočil arnoldvuga+

Zahvaljujemo se Slovenski kinoteki za dostop do gradiva, producentom filmom za soglasja za objavo. 


Nazaj