Spoštovani in spoštovane, torkov večer bo v Slovenski kinoteki tradicionalno posvečen slovenskemu filmu. V sklopu večera Slovenskega filmskega arhiva si bomo ob 18. uri ogledali klasiko Dobri stari pianino (France Kosmač, 1959), ob 20. uri pa v spomin na igralko in sodnico Tanjo Poberžnik še film, posnet po romanu Izidorja Cankarja, Iskanja (Matjaž Klopčič, 1979). V četrtek, 10. januarja, ob 18. uri se bomo s celovečernim prvencem Matjaža Klopčiča, filmom Zgodba, ki je ni (1967), poklonili spominu na igralko Mileno Dravić.

Nagrada FIAF 2018: Tropska bolezen
Mednarodno združenje filmskih arhivov FIAF, največja in najpomembnejša globalna mreža kinotek in filmskih arhivov po svetu, je svojo nagrado za leto 2018 podelila tajskemu filmarju Apichatpongu Weerasethakulu. Nagrado podeljujejo od leta 2001, ko jo je kot prvi prejel Martin Scorsese za pionirsko zagovarjanje ohranjanja filma.
Apichatpong Weerasethakul je bil in je še vedno glasen in dejaven zagovornik arhiviranja in ohranjanja filma v svoji domovini Tajski. V sredo, 9. januarja, ob 20. uri si lahko v Kinoteki ogledate njegov film Tropska bolezen (2004).

Priznanje Franceta Brenka: Zimske muhe
Društvo za širjenje filmske kulture KINO! bo v četrtek, 10. januarja, ob 20. uri v Slovenski kinoteki podelilo letošnje priznanje Franceta Brenka. Priznanje Franceta Brenka za izjemne dosežke na področju filmske kulture v letu 2018 prejme Olmo Omerzu za mladinski film ceste Zimske muhe (2018), v katerem se kaže dovršenost prav v vsakem kadru, tudi v tistih z zimskimi muhami. Za prireditev in ogled filma so na voljo brezplačne vstopnice.

Filofest na obisku
V petek, 11. januarja, v Kinoteki gostimo Filofest, festival mednarodne študentske filmske in video produkcije. Festival letos poteka v okviru 100-letnice Univerze v Ljubljani. Med 9. in 11. januarjem bo v predavalnicah Filozofske fakultete in v dvorani Slovenske kinoteke prikazanih okrog 50 kratkih študentskih filmov s celega sveta, od akademskih izdelkov nekaterih najbolj znanih evropskih filmskih šol do del nadobudnih ljubiteljskih avtorjev.
Za projekcije v sklopu Filofesta so v Kinoteki na voljo brezplačne vstopnice.

Cikel: Družinske vezi
V januarju in februarju se bo v Kinoteki odvrtel cikel filmov Družinske vezi, v sklopu katerega si lahko v soboto, 12. januarja, ob 18. uri ogledate klasiko Potovanje v Tokio (Yasujiro Ozu, 1953). Film velja za temeljno Ozujevo delo, ki je režiserja proslavilo po vsem svetu in obveljalo za zgleden primer njegove unikatne kinematografije in za eno najpomembnejših stvaritev zgodovine sedme umetnosti.

Kinotečna matineja za najmlajše: krtek in čriček
Slovenska kinoteka kot osrednja institucija za ohranjanje in prikazovanje filmske dediščine ter razvoj filmske kulture z zakladnico klasik v svojem arhivu omogoča premišljen in skrben izbor filmov za različne starostne skupine. V nedeljo, 13. januarja, ob 17. uri se v sklopu kinotečnih matinej obeta filmska poslastica za najmlajše. Na sporedu bo niz kratkih animiranih filmov o krtku in čričku, vsem poznanih likih, ki ju je ustvaril avtor priljubljenih čeških risank Zdeněk Miler. Prvo epizodo slavne risanke, Kako je Krtek dobil hlače, je Miler ustvaril leta 1957, nato pa dolga leta otroke razveseljeval z risanimi filmi o krtku, ki so jih prikazali v več kot osemdesetih državah sveta. Kar nekaj risanih filmov je Miler posvetil tudi malemu zvedavemu čričku.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj