Po uspešni otvoritvi programa Obrazi analognega/Kvantizacija rdeče v torek, 11. februarja, ob 20. uri nadaljuje prikaz filmskega/video opusa Mihe Vipotnika. Na ogled bo Program II. Skrbno izbrano naključje podob v dialogu z besedo prikliče niz asociacij in poetičnih figur. Od pripovedi govoreče glave, ki se preobrazi v poezijo montažnega reza in najdenih posnetkov, ki tkejo portret pesnika, do avtorjeve kinematične uprizoritve pesmi samih. Program, predstavljen v slogu televizijske sheme, prekinjajo avtorjevi reklamni spoti.

Nova svetloba/Kino-uho: Georges Méliès
»S kombiniranjem pravljičnih in fantastičnih pripovednih motivov, francoskih gledaliških tradicij in neomejenih možnosti manipuliranja gibljive slike je Georges Méliès že leta 1896 pričel ustvarjati filme, v katerih se je pionirsko posluževal trikov pospešitve in zamenjave, dvojnih ekspozicij, prelivov kadrov in drugih optičnih manipulacij, ki so mu pomagale pri izkrivljanju časa in prostora, multipliciranju predmetov in oseb, transformiranju teles v mikroskopske in gigantske entitete ter iluzijah prikazovanja in izginjanja.« (Veronika Zakonjšek)

V Kinoteki se v četrtek, 13. februarja, ob 19.30 uri obeta prava cinefilska poslastica. Na sporedu bosta restavrirani verziji Mélièsovih filmov Pustolovščine Robinsona Crusoeja (1902) in Pravljična dežela (1903), ki ju bo na klavirju spremljal kinotečni hišni pianist Andrej Goričar. Projekcijo bo pospremilo tudi živo branje zgodb obeh filmov.

Blaženost in prekletstvo romantične ljubezni: Ljubimki
Za valentinovo lepo vabljeni v Slovensko kinoteko, kjer bo ob 19. uri na sporedu sodobna filmska mojstrovina Ljubimki (James Gray, 2008), v kateri v dramatičnem ljubezenskem trikotniku blestijo Joaquin Phoenix, Vinessa Shaw in Gwyneth Paltrow. Ob 21.30 uri sledijo še valentinove (Sko)mine. Film presenečenja je tokrat izbrala Nadina Štefančič. Na valentinovo za ceno ene vstopnice film gledata dve osebi.

Kinotečna matineja (8+): Zadnja oaza
V sklopu kinotečne matineje si v nedeljo, 16. februarja, ob 17. uri lahko ogledate film Zadnja oaza (Petar Lalović, 1983), dokumentarno-umetniški prikaz enega redkih koščkov neokrnjene narave med Donavo in Dravo v Jugoslaviji. Režiser se je polna tri leta s kamero skrival po grmovju in beležil rojstva, boj za obstanek, ljubezni in smrti prebivalcev te edinstvene oaze. Čudni divji svet, v katerem naravni zakoni neverjetno spominjajo na človeške, je danes tik pred izginotjem. Klasika jugoslovanske kinematografije in eno pionirskih del znotraj žanra avtorskega, ekološko osveščenega dokumentarca.

Napovedujemo: premiera glasbenega dokumentarca Tusta
V sklopu rubrike D-day: dan za dokumentarec bo v ponedeljek, 17. februarja, ob 19. uri v Kinoteki premierno na ogled glasbeni dokumentarec Tusta (Andrej Korovljev, 2019), čustven in angažiran biografski film o Tusti, znamenitem pevcu puljske punk skupine KUD Idijoti. Od Tustovega zgodnjega odhoda je minilo sedem let. O njem govorijo člani vseh postav KUD Idijoti, vidni rock kritiki in glasbeniki z nekdanje jugoslovanske scene, pa tudi njegova družina, prijatelji in delavci iz ladjedelnice Uljanik. Tako iskrena in osebna pričevanja zaokrožujejo zgodbo o človeku, ki je s svojim življenjem in stališči vplival na ljudi in njihovo družbeno zavest.
Na premieri bosta z nami tudi režiser in ekipa filma.

Zimske počitnice v Kinoteki: najlepši filmi za otroke iz hrvaškega arhiva
V času zimskih počitnic lepo vabljeni v Kinoteko, kjer bodo med 18. in 23. februarjem vsak dan na ogled hrvaški filmi za otroke. S filmskimi projekcijami najlepših otroških klasik hrvaške kinematografije želimo mlade gledalce povabiti k spoznavanju zgodb in likov, ki so ohranjeni v naši skupni filmski dediščini, tiste malo starejše pa spomniti na čas, ko so bili tudi sami otroci. Program bo pospremila tudi razstava filmskih plakatov Otroški pogled.

Program
Dirka z motorjem, Piko, 18. 2. ob 19.00
Sinji galeb, 19. 2., ob 17.00
Druščina Pera Kvržice, 20. 2., ob 17.00
Volk samotar, 21. 2. ob 17.00
Kapitan Mikula Mali, 22. 2. ob 17.00
Skrivnost starega podstrešja, 23. 2. ob 17.00

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj