Spoštovani in spoštovane, marca v Kinoteki že tradicionalno gostimo Teden možganov, ki letos poteka pod naslovom Na pragu bolečine. Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizični dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet ves spekter našega bivanja. V Slovenski kinoteki bomo bolečino raziskovali skozi filme.

V torek, 12. marca, ob 12. uri bo najprej na ogled film Janeza Burgerja, Circus Fantasticus (2011), v sredo, 13. marca, ob 12. uri se bomo pogovarjali ob filmu Ču do vi to (Alejandro González Iñárritu, 2010), v petek, 15. marca, ob 12. uri pa bo na sporedu še Življenje drugih (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006). Filmom bodo sledile tudi vodene diskusije z različnimi strokovnjaki.

Vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov v Slovenski kinoteki je brezplačen.

Retrospektiva: Andrej Zdravič
Andrej Zdravič je neodvisni filmski avtor in komponist zvoka. Ustvaril je več kot 40 avtorskih filmov in zvočnih zapisov ter več video instalacij, v katerih raziskuje energije in duhovne razsežnosti naravnih pojavov in njihova sporočila. V torek, 12. marca, ob 21. uri bo v Kinoteki na ogled Anastomosis (Andrej Zdravič, 1982), ki razkriva zvezo med fascinantnim in delikatnim delom mikrokirurga ter širšo zgradbo vsakdanjega življenja.

»To je film o človeški roki, o njeni notranji lepoti, ki nam jo odkrivajo kirurgi, in o roki kot čudovitem instrumentu, ki igra bistveno vlogo v našem poklicnem življenju, pri igri in v našem odnosu do sveta.« (Andrej Zdravič)

Projekciji sledi pogovor z avtorjem. Retrospektiva filmov Andreja Zdraviča bo na sporedu vse do 5. aprila. Vabljeni.

21. FDF: Retrospektiva: Werner Herzog
Retrospektivni program letošnjega 21. Festivala dokumentarnega filma, ki bo na več lokacijah potekal od 13. do 20. marca, je posvečen »poetu margine« Wernerju Herzogu. Herzog prav v vseh svojih dokumentarcih proučuje rob človeškega in širi definicijo pojma človek. Lovi tisto mejo, ko človek postaja žival, bog, rastlina, stroj oziroma bitje, za katero se sprašujemo: je to sploh še človek? Celoten program retrospektive najdete na sledeči povezavi.

Kinotečna matineja (7+)/In memoriam: Albert Finney
V nedeljo, 17. marca, ob 17. uri lepo vabljeni na družinski ogled muzikala Annie (John Huston, 1982), ki ga je veliki režiser priredil po priljubljenem stripu Harolda Graya. Zgodba je postavljena v New York v času velike depresije. Življenje rdečelase sirote Annie se čez noč obrne na glavo, ko se v sirotišnici pojavi predstavnica znanega industrijskega mogotca in na presenečenje vseh prisotnih izrazi mogotčevo željo, da bi malo navihanko posvojil. Projekcijo posvečamo tudi nedavno preminulemu legendarnemu britanskemu igralcu Albertu Finneyju, ki je v Annie nastopil v vlogi industrijskega mogotca Daddyja Warbucksa.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!