Spoštovani in spoštovane, poleti lahko program Slovenske kinoteke spremljate na naših letnih prizoriščih. V Divači je filmsko platno razprto na borjaču Muzeja filmskih igralcev, kjer prikazujemo cikel SLAVNE BARABE. Na muzejski ploščadi v Ljubljani se s projekcijo filma Kruh in mleko poklanjamo spominu na izjemnega igralca Petra Musevskega, ki nas je pred kratkim zapustil. Filmi bodo predvajani s 35-mm filmskih kopij.

LETNI KINO MUZEJA SLOVENSKIH FILMSKIH IGRALCEV V DIVAČI
V petek, 17. julija, ob 21.30 uri bomo v Letnem kinu v Divači v okviru programa SLAVNE BARABE predvajali film Grazijin otok (Emanuele Crialese, 2002).

»Sublimni mediteranski otoček Lampedusa je za lokalno mularijo, ki se prepušča brezskrbnim norčijam in večnemu poletju v školjki, najboljši izmed vseh svetov. Za odraslo prebivalstvo, ki že stoletja živi od rib, tradicije in patriarhalnega reda, je Lampedusa edini možni svet. Grazia je seksi, delikatna in zapeljiva, toda divja, nemirna, manična in predvsem nepredvidljiva, edina disidentka na otoku. /.../ Grazia pač ogroža tradicijo in patriarhalni red – preveč je osvobojena, preveč evforična, preveč transgresivna. In preveč ženstvena.« - Marcel Štefančič, jr.

IN MEMORIAM PETER MUSEVSKI
V nedeljo, 19. julija, ob 21.30 uri bomo na Odprtem odru Letnega kina Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi na Metelkovi zavrteli slovenski film Kruh in mleko (Jan Cvitkovič, 2001). Izjemno liričen, a hkrati trd film pripoveduje o krhkih odnosih v družini, kjer se imajo sicer radi, vendar ne vedo, kako bi si to pokazali. Na koncu izberejo najbolj boleč način. Celovečerni film Kruh in mleko je Cvitkovičev režijski prvenec, za katerega je režiser na beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva prihodnosti. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Zavodom Vertigo.

Dogodki potekajo v skladu s priporočili za preprečevanje okužb z koronavirusom. Prosimo, da sledite navodilom in poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih.

Več informacij


Nazaj