Izobraževalni projekt Izražanje preko eksperimentiranja / Sperimentare per esprimersi, ki ga Kinoatelje razvija v čezmejnem prostoru, želi mladim približati bogastvo govorice gibljivih podob s pomočjo eksperimentalnega filma: njegova vznemirljiva oblika filmskega izraza spodbuja angažirano lastno razbiranje videnega in slišanega ter hkrati kliče po svobodnem razmišljanju in zaznavanju izven utečenih vzorcev. S projekcijami v kinu mladim ponuja priložnost, da spoznajo različne prakse eksperimentalnega filma doma in v tujini ter jih preko filmskih delavnic izzva k eksperimentiranju in raziskovanju svojih lastnih govoric.

V ponedeljek, 16., in torek, 17. septembra, bo Kinoatelje v goriški Hiši filma gostil filmskega kritika in publicista Alejandra Bachmanna (naslovna fotografija), ki kot kurator sodeluje z mednarodnimi filmskimi festivali in muzeji ter piše in predava o filmu, s poudarkom na dokumentarnem in eksperimentalnem filmu. Vodil bo predavanje in seminar, namenjena dijakom, študentom in učnemu osebju ter vsem, ki jih zanima poglobljeno razmišljanje o filmu. V ponedeljek od 10.00 bo imel predavanje Časovni stroj – film in čas, ki ob ogledu odlomkov iz različnih obdobij filmske zgodovine razkriva, kako je film oblikoval naše razumevanje in dojemanje časa.
V torek ob 15.30 pa bodo udeleženci seminarja Iskanje sledi kot oblika doživljanja filma spoznali metodo, ki se osredotoča na estetsko izkušnjo kot način razumevanja sveta in jo preizkušali na igrani, dokumentarni in eksperimentalni formi.

Projekt Izražanje preko eksperimentiranja / Sperimentare per esprimersi je del nacionalnega načrta Film v šolah podprt s strani MIUR - Ministrstva za šolstvo, univerzo in raziskovanje in MIBAC - Ministrstva za kulturo v Italiji ter Mestne občine Nova Gorica. Sestavljajo ga dva polja delovanja, v prvem je osredotočen na izobraževanje učnega osebja in strokovnih mentorjev preko seminarjev, v drugem pa na ogled filmov v kinodvoranah ter v izvedbo posameznih delavnic na šolah in izven šol.

Tako predavanje kot seminar sta brezplačna in bosta potekala v angleškem jeziku. Možnost prevoda s slušalkami v slovenski in italijanski jezik. Prosimo za predhodno prijavo.

Več informacij


Nazaj