Še istega dne zvečer, ko je na naše glavno mesto padel mrak, se je pred Kinodvorom zbrala skupina desetih naenkrat nekdanjih delavcev in obiskovalcev art kina. Odvil se je spontan protestni shod, in preden smo se razšli, smo oblikovali ekipo, ki se je odločila, da se z nastalo situacijo ne bo sprijaznila in da bo šla svojo pot nestrinjanja na malce drugačen način – konstruktivno – z delovanjem alternative Kinodvoru, ki smo ji nadeli ime Kinodvor v azilu (civilna iniciativa). Prvo projekcijo smo imeli že čez dva dni v klubu Jalla Jalla na Metelkovi, kjer smo predvajali film Zeitgeist. Nato smo enkrat tedensko nadaljevali s projekcijami filmov na dveh lokacijah, in sicer v Menzi pri koritu (Metelkova) in v Koncertni dvorani (ROG). Redno tedensko serijo filmov smo začeli s projekcijo filma Kruh naš vsakdanji, ki je bil tudi zadnji film na programu pred zaprtjem Kinodvora. V rednem obratovanju Kinodvora v azilu smo v treh mesecih organizirali okoli petnajst projekcij različnih filmov, po elektronski pošti in v rdečem zvezku podpore pa smo dobili prek tristo podpisov simpatizerk in simpatizerjev. S Kinodvorom v azilu smo želeli omogočiti ogled filmov ljudem, ki so brez besed ostali pred zaprtimi vrati art kina, in širši javnosti pokazati, da se je nekaj ljudi, ki so nori na film, odločilo, da pač enostavno Kinodvora NE DAMO!!!«

S ponovno otvoritvijo Kinodvora v reformirani obliki se zaključuje poslanstvo in delovanje gibanja Kinodvor v azilu. Art film se vrača domov, kar želimo proslaviti s prireditvijo, poimenovano Kinodvor iz azila. Poleg projekcije filma Kruh naš vsakdanji, ki je odprl naše delovanje ter ga simbolično in v velikem slogu na velikem platnu tudi zaokrožuje, bomo ponudili še naslednji program.

Razstava fotografij z dogodkov Kinodvora v azilu in fotografskih portretov pred zatvoritvijo zaposlenih v Kinodvoru ter udeležencev gibanja (avtorja: Aulne Boniface in Gašper Milkovič Biloslav)

Sveta voda (2008, Matija Dolenc, 3 min), poetični kratki film o čistinji prihodnosti. Nastal v sodelovanju Kinodvorovih azilantov.
 
The making of Sveta voda (2008, Kinodvor v azilu, pribl. 10 min), dokumentarni film o nastajanju Svete vode.

Kratki dokumentarni film o delovanju skupine Kinodvor v Azilu (pribl. 10 min).

Kinodvor v azilu (civilna iniciativa)
Nazaj