Zadeva: Nagrajenci Animateke 2008

Mednarodni festival animiranega festivala Animateka je včeraj podelil nagrade. Veliko nagrado mednarodne žirije sta prejela kar dva filma, to sta Štiri Ivane Šebestove iz Slovaške in Nočna tišina Elke Groen iz Avstrije. Najboljši film po mnenju občinstva je bil Zgodaj ali pozno Jadwige Kowalske iz Švice, najboljši animirani film iz otroškega programa pa je po mnenju otroške žirije pa Mala Vasilisa Darine Shmidt iz Rusije.

Veliko nagrado mednarodne žirije, ki jo podeljuje producent festivala Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, bosta prejela kar dva filma, to sta Štiri in Nočna tišina. Animirani film Štiri (Štyri) je ustvarila Ivana Šebestová iz Slovaške, Nočno tišino (Nightstill) pa Elke Groen iz Avstrije. Obrazložitev žirije o izbiri zmagovalnih filmov: "Pri filmu Štiri režiserke Ivane Šebestove gre za sijajen vizualni stil, subtilen humor, zapeljivo pripovedno strukturo in duhovito čutno atmosfero. Pri Nočni tišini nam je bilo všeč izvirno vzdušje filma, ki ga režiserka Elke Groen ustvarja s pomočjo prefinjene preprostosti. Film prežema vsemogočna moč narave." Člani letošnje žirije so bili Georges Schwizgebel iz Švice, Regina Pessoa iz Portugalske, Giannalberto Bendazzi iz Italije, Jerzy Kucia iz Poljske in Jelena Girlin iz Estonije.

Najboljši film po mnenju občinstva je Zgodaj ali pozno (Tot ou tard) Jadwige Kowalske iz Švice. Nagrado občinstva Maestro® podeljuje MasterCard Europe.

Letos je bil tekmovalni tudi otroški program Slon. Nagrado NLB Vita za otroški program Slon je prejel film Mala Vasilisa (Malenkaya Vasilisa) Darine Shmidt iz Rusije. Pet članov žirije je bilo starih od 7 - 10 let: Angela Milharčič Hladnik, Medina Baskar Weber, Graal Lucignano, Petra Hlebš in Jan Verdellis. Njihova obrazložitev o izbiri: "Ob zasedanju smo se pogovarjali predvsem o tehniki in pa vsebini filma - če nam je bila zgodba všeč, če smo jo sploh razumeli, če je bila tehnika zanimiva. Na koncu smo se odločili - čeprav 3 proti 2 - za Malo Vasiliso avtorice Darine Shmidt. Nominirani sta bili še Servisna služba in Medved gre, a nas je Mala Vasilisa najbolj prepričala."

Festival letos podeljuje tudi Posebno nagrado festivala za neprecenljiv doprinos dokumentarizmu in širjenju kulture svetovne animacijske zgodovine Gabriele Zucchelliju s filmom Quirino Cristiani: Skrivnost prvih animiranih filmov.

Člani žirije za veliko nagrado festivala so podelili tudi osebne Posebne omembe. Schwizgebel in Pessoa sta se odločila za skupni film Muto avtorja pod psevdonimom Blu iz Italije. Bendazzi podeljuje posebno omembo animiranemu filmu Fantasmagorie 2008 avtorja Rasta Ćirića iz Srbije, Kucia posebno omembo podeljuje filmu Gondola (Die Seilbahn) Claudisa Gentinette in Franka Brauna iz Švice. Jelena Girlin pa je dala posebno omembo animaciji Note Marka Meštrovića iz Hrvaške.

Animateka se letos predstavlja tudi na spletu. Prvi zmagovalec natečaja AnimaWeb, ki ga je z glasovanjem prek spleta izbralo občinstvo je Peter Vadocz s  filmom Mobile Postcards.

Že drugo leto pa Animateka v sodelovanju s slovenskim Stripburgerjem in italijanskim Vivacomix pripravlja natečaj ŽIVEL STRIP / VIVA I FUMETTI in zmagovalec na področju animiranega filma je bil letos italijanski avtor Alberto Lot.

Na festivalu Animateka se je predvajalo 274 filmov iz 37 držav v 31 filmskih programih brez ponovitve. V tekmovalnem programu je bilo 47 filmov iz 17 držav. Sicer pa je festival prikazal tudi 25 filmov v tekmovalnem otroškem programu, 3 celovečerne filme in 9 kratkih igranih filmov.


Poročilo o obisku na 5. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka

5. Mednarodni festival animiranega filma Animateka se je odvijal med 8. in 14. decembrom v ljubljanskem Kinodvoru. Celotnega programa festivala, ki ob projekcijah vključuje tudi progovore, predavanji, 4 delavnice, okroglo mizo ter dve razstavi, se je udeležilo okoli 4.000 ljudi.

Izdali smo 2702 vstopnici za projekcije, 367 otrok si je ogledalo otroški program Slon in dodatnih 100 se jih je udeležilo delavnic animacije. Pogovorov z avtorji, delovnih zajtrkov in predavanj se je udeležilo približno 380 ljudi, na razstavah pa smo zaenkrat zabeležili približno 450 obiskovalcev. Obe likovni razstavi, ena v Kinodvoru in druga v MGLC, sta odprti še do 4. januarja 2009. Ob tem ne smemo zanemariti, da si je festivalsko kartico, ki je omogočala ogled vseh predstav na festivalu kupilo 21 posameznikov.

Dodatna dimezija, ki smo jo festivalu Animateka dodali v letu 2008 je splet. Ob spletnem natečaju, kjer smo s pomočjo glasov oddanih preko spleta izbirali zmagovalca, smo v tem letu spletno stran festivala obogatili še s festivalskim dnevnikom, kjer so pisci s kamero in peresom beležili utrip festivala. Tako lahko izhajajoč iz obiska obeh spletnih strani prištejemo k obisku programa festivala še slabih 2500 medmrežnih obiskovalcev.

Urška Jež, izvršna producentka festivala
Nazaj