Spoštovani in spoštovane, letošnji začetek novembra je rezerviran za tradicionalni vrhunec filmsko-teoretskega dogajanja – Jesensko filmsko šolo. Tokratni mednarodni simpozij filmske teorije in kritike se bo odvil v dneh od torka, 5. 11., do četrtka, 7. 11., na temo Odrazi razvoja novih identitetnih struktur v dokumentarcih z območja »jugosfere«.

Simpozij bo kot vselej obogaten z retrospektivo Kalejdoskop zrcaljenja identitet v dokumentarcih z območja »jugosfere«, ki se bo z dvema projekcijama začela že dan pred simpozijem – v ponedeljek, 4. novembra. Predavatelji in dokumentaristi se bodo na tokratnem simpoziju posvečali temeljnim dejavnikom novih pristopov, metod, tematik in problematik, s katerimi se ukvarjajo dokumentarni filmi na področju nekdanje Jugoslavije od leta 1991. Predavanja so brezplačna, potekala bodo v slovenskem, angleškem in hrvaškem jeziku. Več o programu letošnje Jesenske filmske šole si lahko poreberete na sledeči povezavi.

Podelitev priznanja revije Ekran: Marcel Štefančič jr.
»Marcel ima bralsko in cinefilsko strast ter analitično pamet, široko razgledanost in pisateljsko spretnost, kar mu je omogočilo, da si je v teku let pridobil znatno verodostojnost. /…/ Marcel je kritik v najboljši moderni tradiciji.« (Aleš Debeljak)

Priznanje revije za film in televizijo Ekran prejme letos za svoje kritiško, teoretsko in zgodovinopisno delo o slovenskem in svetovnem filmu eden najvidnejših in najproduktivnejših slovenskih filmskih kritikov Marcel Štefančič jr. Podelitvi priznanja, ki ga podeljuje svet revije Ekran, bo v dvorani Silvana Furlana sledil kratek pogovor z nagrajencem in projekcija filma po izboru dobitnika letošnjega priznanja. Ogledali si bomo film Dober, grd, hudoben (Sergio Leone, Italija/Španija/Zahodna Nemčija, 1966), dirko za nevidnim, izmuzljivim kapitalom, tlakovano s prevarami, izdajami in trupli, ki se izteče v epskem pištolarskem troboju in zakroži v ultimativni špageti vestern. Vstop na dogodek, ki se bo odvil v petek, 8. novembra, ob 19. uri, je brezplačen.

Retrospektiva: 100 let Franceta Štiglica
V dvorani Silvana Furlana se bo konec tega tedna iztekla retrospektiva filmov ob 100-letnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica. V soboto, 9. novembra, ob 18. uri lahko na našem platnu ujamete projekcijo zgodovinskega filma Praznovanje pomladi (France Štiglic, 1978), ki govori o običaju kurentovanja in je na festivalu v Pulju prejel zlato areno za scenografijo. V nedeljo, 10. novembra, si lahko v sklopu filmskega dvojčka (ogled obeh filmov za ceno ene vstopnice) ogledate še filma Volčja noč (France Štiglic, 1955), napet in liričen film o partizanskem boju, in Deveti krog (France Štiglic, 1960), pretresljivo vojno melodramo o ljubezni, ki se poraja v najtežjih razmerah.

Kinotečni program za november in december: soj svetlobe, ki reže v temo vsakdanjika
Nova številka Kinotečnika prinaša pester novembrski in decembrski program. November, kot že omenjeno, pričenjamo z vedno zanimivimi predavanji in retrospektivo Jesenske filmske šole, podelitvijo nagrade revije za film in televizijo Ekran in zaključkom retrospektive 100 let Franceta Štiglica. Med 13. in 24. novembrom bodo program zaznamovali filmi, ki jih s Kinoteko predstavlja letošnji Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe: kubanski filmi revolucionarnega duha ter filmi Agnès Varda in Abela Ferrare.

Za Liffom bo naše platno obarval Festival LGBT filma, festivalski maraton pa v začetku decembra nadaljujemo še s festivalom Animateka. Do konca leta vam bomo predvajali še cikel Misija mesija – filme, v katerih ljudje stopajo na trnovo pot odgovornosti za druge ter vpetosti v družbeni in politični tukaj in zdaj. Na najdaljšo noč v letu se bomo ponovno kratkočasili s kratkimi filmi, za silvestrovo pa se obeta nora zabava v družbi bratov Marx.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj