Tekom mariborskega dela festivala Animateka se je predstavilo tudi 85 prispelih animiranih filmov, ki so jih naredili otroci in mladi iz celega sveta. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Katya Rinaldi iz Italije, Slobodan Milošević iz Srbije in Hui–Ching Tseng iz Tajvana, se je odločala med kandidati iz desetih držav – Tajvana, Italije, Japonske, Hrvaške, Poljske, Romunije, Rusije, Estonije, Češke in Slovenije.

Med njimi je izbrala najboljšega predstavnika iz kategorije Mini, obsegajoč filme najmlajše starostne skupine (6 –  10 let). Ta naslov si je prislužil kratki animirani film Stvari se spreminjajo. Sanje fantazije iz Italije, ki so ga naredili osnovnošolci iz Hamburga za otroški filmski festival Mound Friese 2012. Žirija je kot posebno omembo te kategorije zasluženo izpostavila še zabavno animacijo Zelenjavna dogodivščina iz Japonske, v kateri so se skozi harmonijo scenografije in karakterjev predstavila zelenjavna bitja v iskanju kraljeve ukradene krone.

Izmed kratkih animacij, umeščenih v kategorijo Midi (11 – 14 let), je bil kot najboljši izbran animirani film Babi vse ve… iz Slovenije, ki je žirijo nasmejala predvsem z hudomušnimi karakterji in scenografijo. Posebno omembo so namenili animiranemu filmu Rad imej zemljo iz Tajvana, ki upodablja male in navidez nepomembne reči z Zemlje, neba in iz morja ter je nastala iz naravnih in reciklažnih materialov.

Naziv skupnega zmagovalca festivala Mali Slon je bil podeljen kratkometražnemu filmu O vandrovcih iz Poljske, ki je bil izbran tudi za najboljšega iz kategorije Maxi za mlade od 15. do 18. leta. Častni nagrajenec skozi prikaz ciganske kulture, preprostega voza in presunljive glasbene podlage upodablja človekov življenjski cikel. Posebna omemba te kategorije je bila namenjena še animaciji Kamnite rože Varaždina iz Hrvaške, ki izpostavlja rože kot elemente na varaždinskih stavbah.

Večer v Udarniku se je v soorganizaciji FeshnTeke razvil  v pestro dogajanje z modnim performansem Body is Not for Sale – Part 1 in FeshnTeka Night Sounds, program Animateke pa se zaključuje šele danes,v nedeljo, s sklepno premiero filma Crulic ter Programom sodobnega brazilskega animiranega filma v nadaljevanju. Mariborski del Animateka je nastal v koprodukciji z MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture.

Več INFO: www.animateka.si, www.filmsko.org, slon.animateka.si

tekst: Animateka International Animated Film Festival Maribor
foto: Boštjan Lah
Nazaj