Na sporedu: Ledena babica
(Bába z ledu, Bohdan Sláma, Češka / Slovaška / Francija, 2017)
Bohdan Sláma (Sreča, Podeželski učitelj) je posnel toplo in tankočutno komično dramo o ljubezni v jeseni življenja, ki nas opomni, da za drugo priložnost ni nikoli prepozno.

»Osvežujoče nesentimentalen film. /.../ Režiserjeva naklonjenost starejšim likom bi ne mogla biti bolj očitna. /.../ v zavračanju trenda, ki starejše občane spreminja v ljubke maskote življenja z veliko začetnico, [je] kot sveža sapa. /…/ Kronerová in Nový v presenetljivem prepletanju zadržanosti in odkritosrčnosti uprizorita izjemni vlogi, iz kristalno jasne metafore zimskega plavanja pa napravita polnokrvno čustveno izkušnjo.«
- Sheri Linded, The Hollywood Reporter

OPOMNIK: za premierno projekcijo v sredo, 13. septembra ob 20.30, so vstopnice še na voljo! V nedeljo, 17. septembra ob 11. uri, je film na sporedu tudi v obliki Zajtrka pri Kinodvoru z možnostjo varstva (priporočamo rezervacije po e-pošti).

Na sporedu od 20. septembra:
Kvadrat (The Square, Ruben Östlund, Švedska / Nemčija / Francija / Danska, 2017)
Provokativna satira švedskega režiserja Rubena Östlunda (Višja sila) tokrat preiskuje stanje zaupanja v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem in razkroj družbene empatije. Dobitnik zlate palme letošnjega Cannesa!

»Prične se s spektakularno duhovito zafrkancijo na temo puhlosti galerijskih kustosov, konceptualne umetnosti in pompozne izpraznjenosti sodobne PR-mašinerije ter nadaljuje z obdelavo relevantnih aktualnih vprašanj, od vse večje razslojenosti (skandinavske) družbe, vloge privilegiranega posameznika, pomanjkanja solidarnosti do (ne)zaupanja v sočloveka. /…/ Kvadrat bo brez dvoma eden najbolj markantnih filmov leta.« - Simon Popek, Dnevnik

Vstopnice za premierno projekcijo v sredo, 20. septembra ob 20.30, so že v prodaji! VSTOPNICE ZA PROJEKCIJE DO 4. OKTOBRA . Zaradi daljše dolžine filma smo za lažje načrtovanje vašega ogleda že objavili vse projekcije za naslednjih 14 dni. Vstopnice so pri naši blagajni že v prodaji - vabljeni k obisku!

Kinobalon / Od 16. septembra:
Košarkar naj bo (Boris Petković, Slovenija, 2017, 8+, v slovenščini)
Junaki knjižne uspešnice Primoža Suhodolčana Košarkar naj bo!, s katero so zrasle in še rastejo generacije otrok in mladih, so zaživeli tudi v filmu. več » POSEBNA PROJEKCIJA
V nedeljo, 17.  septembra ob 14.45, bo projekciji filma sledil pogovor z glavno igralko Gajo Filač in režiserjem Borisom Petkovićem! Vstopnice so že v prodaji.

Na sporedu:
Druga stran upanja (Toivon tuolla puolen, Aki Kaurismäki, Finska / Nemčija, 2017)
Finski velemojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki (Le Havre) z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. Srebrni medved za najboljšo režijo na letošnjem Berlinalu.

»/…/  očitno mu vedno znova uspe, da se nikakor ne naveličamo preprostih humanističnih sporočil, prefinjenega humorja, absurdnih dialogov, izvrstnega režijskega minimalizma, ki je sposoben prikazati razpad nekega zakona s pomočjo steklenice, pepelnika, cigaret in poročnega prstana ter brez ene same besede, anahronističnih scenskih detajlov, modro-zeleno-sivo-oranžnih odtenkov ter finskih ostarelih rock glasbenikov.« - Ženja Leiler, Delo

KINOTRIPOVA PROJEKCIJA
15. septembra ob 17. uri vas v okviru filmskega programa Kinotrip - mladi za mlade vabimo k ogledu filma, ki mu bo v Kavarni sledil pogovor z Miho Blažičem - N'tokom. Pogovor bo vodila dijaška skupina Iskrica.

V nedeljo, 17. septembra ob 19. uri: Za zamudnike: Manchester by the Sea (Manchester by the Sea, Kenneth Lonergan, ZDA, 2016)
Srce parajoča, pa tudi presenetljivo humorna meditacija o krivdi, žalovanju in moči ljubezni. Dobitnik oskarja za najboljšega igralca (Casey Affleck) in izvirni scenarij.

V torek, 19. septembra ob 19. uri: V4 CONNECTS / Enkratna projekcija!
Paslika (Powidoki, Andrzej Wajda, Poljska, 2016)
Poslednji film lani preminulega velikana poljske kinematografije, Andrzeja Wajde, je večplastna, intelektualna agitka o vlogi umetnosti in pomenu svobode izražanja. Film o karizmatičnem, uporniškem možu, umetniku, ki ga je uničil totalitarni režim.

Za člane Kluba Kinodvor vstop prost. V4 CONNECTS: v okviru posebnega filmskega programa ob priložnosti madžarskega predsedovanja Višegrajski skupini 2017/2018 bodo v Kinodvoru prikazani še naslednji filmi: 1945 madžarskega režiserja Ferenca Töröka, v oktobru, v okviru festivala Mesto žensk in programa Kinobalon, Malo pristanišče slovaške režiserke Ivete Grófove, na rednem sporedu pa si že lahko ogledate Ledeno babico češkega režiserja Bohdana Sláme. S podporo Veleposlaništev Češke republike, Madžarske, Poljske in Slovaške republike.

Vpis v novo sezono že poteka! Filmska srečanja ob kavi
Začenja se nova sezona Filmskih srečanj ob kavi, abonmajskega programa, ki v Kinodvoru poteka ob sredah med septembrom 2017 in majem 2018 ob 10h in 15h.

Program sestavlja 12 izbranih filmov, ogled pa spremljajo pogovori z gosti, ki jih bo v novi sezoni bo vodila radijska novinarka in urednica ter filmska kritičarka Ingrid Kovač Brus. Gostje v sezoni 2017/18 pa bodo: Ivana Djilas in Boštjan Gombač, Ksenija Benedetti, Boris Dežulović, Nina Zidar Klemenčič, Pavel Mihelčič,  Blažka Müller Pograjc, Tadej Golob, Damjan Ovsec, Jure Potokar in Tom Turk.

Za vpis pri blagajni Kinodvora potrebujete izpolnjeno vpisnico, ki jo lahko dobite tudi na blagajni. Za vse predstave so na voljo tudi vstopnice za izven.

Ne zamudite tudi: Vpis v K/U/L abonma
Pričel se je vpis v mestni abonma za mlade od 15. do 25. leta: 12 dogodkov za le 23 evrov! Vpis do 20. oktobra pri blagajnah Kinodvora in Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Ponovno na ogled! Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči (Varja Močnik, Slovenija, 2017) V petek ob 19.30 in v nedeljo ob 20h!

Novo v Kinobalonu: nedeljsko varstvo
Nedeljsko varstvo je dobilo novo preobleko: v času Zajtrka pri Kinodvoru po novem v Mali dvorani predvajamo film z družinskega programa Kinobalon. Na projekciji je prisotna varuška iz Društva Sezam, da si lahko starši privoščijo zajtrk in svoj film. Varuška otroke sprejema od 10:45 dalje v Mali dvorani. Film za otroke se prične ob 11:15. Otroci ogled filma zaključijo prej ter na starše z varuško počakali ob listanju knjig v Kavarni. Minimalna starost otrok je 4 leta. Informacije in priporočljive rezervacije pri blagajni Kinodvora (01 239 2217) ali na naslovu blagajna@kinodvor.org. V nedeljo, 17. septembra ob 11.15 z možnostjo varstva na ogled Sova in miška (pripovedovanje v slovenščini).

Kinobalon: Sova in miška (Uilenbal, Simone van Dusseldorp, Nizozemska, 2016, 5+, pripovedovanje v slovenščini) + predfilm: Gospod Filodendron in Jablana

daleč potujejo… filmske podobe
V Kinodvorovi Galeriji je na ogled razstava fotografij iz filmov Akija Kaurismäkija. Razstavo, ki bo na ogled do 9. oktobra, smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Gimme Danger (Gimme Danger, Jim Jarmusch, ZDA, 2016)

Napovedujemo: Na sporedu od 21. septembra: Trst, Jugoslavija (Trieste, Yugoslavia, Alessio Bozzer, Italija / Hrvaška / BiH, 2017)

Kinobalon: 23. septembra ob 17. uri delavnica v Prirodoslovnem muzeju Slovenije: Sova, miška in izbljuvek. Spremljevalni program ob predvajanju filma Sova in miška. Prijave na kinobalon@kinodvor.org.

Za zamudnike: 24. septembra ob 19. uri: Dežela la la (La La Land, Damien Chazelle, ZDA, 2016)

V4 CONNECTS / 25. septembra ob 19. uri: 1945 (1945, Ferenc Török, Madžarska, 2017)
Enkratna projekcija v okviru posebnega filmskega programa ob priložnosti madžarskega predsedovanja Višegrajski skupini 2017/2018 (V4 CONNECTS).

Na sporedu od 27. septembra: Rudar (Hanna Slak, Slovenija / Hrvaška, 2017)
Premiera v prisotnosti filmske ekipe!

Kinobalon / V novem programu Prvič v kino: od 30. septembra: Lisička in druge zgodbe (program kratkih animiranih filmov,  2+, brez dialogov) Ob sobotah ob 10h. Projekcijam sledi igra v Kavarni.

Več informacij