Do 19. novembra: 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival
Kinodvor je še do nedelje prizorišče festivala LIFFe. Tudi letos vabljeni v Kinodvor. Meeting Point. na jutranjo kavo pred prvo festivalsko projekcijo in izmenjavo mnenj po zadnji projekciji, vsak dan od 10. do 24. ure. Producent festivala je Cankarjev dom.

POGOVORI PO PROJEKCIJAH
- V četrtek, 16. novembra ob 19.15: Labod (Svanurinn, Ása Helga Hjörleifsdóttir, Islandija, 2017). Sledi pogovor z režiserko Aso Helgo Hjörleifsdottir.
- V petek, 17. novembra ob 18.45: Družina (Slovenija / Avstrija, 2017). Sledi pogovor z režiserjem Rokom Bičkom (preko Skypa).
- V soboto, 18. novembra ob 15. uri: Rekvijem za gospo J. (Rekvijem za gospođu J., Bojan Vuletić, Srbija / Bolgarija / Makedonija / Rusija / Francija, 2017). Sledi pogovor z režiserjem Bojanom Vuletićem.

Kinobalon na 28. LIFFu
Še do nedelje si lahko v Kinodvoru in v Cankarjevem domu ogledate celovečerne filme za otroke in mlade, ki smo jih je za festival pripravili v okviru našega programa Kinobalon.

Kinotrip na 28. LIFFu
Na festivalu bo Kinotripova mladinska žirija letos drugič podelila Kinotripovo nagrado občinstva. Mladi člani žirije bodo izmed petih filmov iz različnih programskih sklopov razglasili najboljšega na sklepni prireditvi festivala. V četrtek, 16. novembra, se bodo Kinotripovci po projekciji filma Nečista kri (Sameblod, Amanda Kernell, Švedska / Norveška / Danska, 2016) ob 17. uri pogovarjali z direktorico fotografije Sophio Olsson preko Skypa.

Z LIFFa v Kinodvor
Po festivalu se bodo do konca leta na našem rednem sporedu zvrstili trije filmi: Ubijanje svetega jelena (The Killing of a Sacred Deer, Yorgos Lanthimos, Velika Britanija / Irska, 2017), Ivan (Janez Burger, Slovenija / Hrvaška, 2017) in Kabinet čudes (Wonderstruck, Todd Haynes, ZDA, 2017). Januarja 2018 pa na naš redni spored prihaja Družina (Rok Biček, Slovenija / Avstrija, 2017).

Na sporedu od 20. novembra:
Človek delfin (Dolphin Man, Lefteris Charitos, Grčija / Kanada / Francija, 2017)
Dokumentarec o življenju in zapuščini Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, ki je navdihnil kultni film Velika modrina.

»Za Mayola je bil vsak potop poskus, da bi uskladil duh in telo. Gledalci to izkušnjo delimo z njim: spustimo se v globino, kjer je vse črno, negibno, zastrašujoče, a tudi spokojno, potem pa se vrnemo k oslepljujoči svetlobi površja. To senzorično potovanje pričarajo sodobni podvodni posnetki najboljših svetovnih potapljačev, medtem ko odkrivamo, kaj se v veliki globini zgodi s človekovim telesom in umom. Skupaj s prelepimi kraji, ki so Mayola zaznamovali skozi vse življenje – Bahami, Elba, obala Tateyame na Japonskem, egejski otoki – odkrivamo tudi edinstveno teksturo redkih 16-milimetrskih filmov, na katere so pionirski povojni snemalci zabeležili Mayolovo zgodbo.« - Lefteris Charitos

PREMIERA FILMA S POGOVOROM
Po premierni projekciji v ponedeljek, 20. novembra ob 19. uri se bodo v Kavarni pogovarjali Alenka Artnik (svetovna prvakinja in rekorderka v prostem potapljanju), Samo Jeranko (svetovni podprvak v prostem potapljanju) in Arne Hodalič (fotoreporter, popotnik, novinar, potapljač, urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija). Vstopnice so že v prodaji.

VR IZKUŠNJA OB FILMU ČLOVEK DELFIN
Z vstopnico za film Človek delfin se lahko v Kinodvorovi Mali dvorani 20. (od 18.00 do 18.55), 23. (od 20.15 do 21.15) in 24. novembra (od 18.15 do 19.15) preko VR izkušnje (z uporabo očal za navidezno resničnost) tudi sami potopite v veliko modrino podvodnega sveta. Na ogled bodo trije 360-stopinjski dokumentarni filmi o največjih zvezdnikih potapljanja na dah, ki sledijo stopinjam Jacquesa Mayola. (Filmi so v angleščini.)

V SODELOVANJU S SLOVENSKO KINOTEKO
Z vstopnico za film Velika modrina (The Big Blue, Luc Besson, Francija / ZDA / Italija, 1988), ki bo v Slovenski kinoteki predvajana 23. novembra ob 18. uri, si lahko film Človek delfin pri nas ogledate po znižani ceni 3,80 €. [Ubijanje svetega jelena]

Z LIFFa v Kinodvor / Od 20. novembra:
Ubijanje svetega jelena (The Killing of a Sacred Deer, Yorgos Lanthimos, Velika Britanija / Irska, 2017)
Colin Farrell in Nicole Kidman v filmu Yorghosa Lanthimosa, mešanici grške tragedije, eksistencialne grozljivke in hitchcockovske psihodrame. Nagrada za najboljši scenarij v Cannesu.

»Ubijanje svetega jelena je Lanthimos brez rokavic. V primerjavi z njim se zdi absurdni, čudoviti Jastog topla in prisrčna zadeva. Film čistih rok, mrzlega srca in skoraj satanske groze je na novinarski projekciji v Cannesu naletel na glasne klice neodobravanja – in je absolutno briljanten! /…/ Za tiste, ki niso že zdaj na Lanthimosovi valovni dolžini, bi se lahko izkazal za nevzdržnega. /…/ A za Lanthimosove privržence bo to morda najčistejši in najnevarnejši odmerek naše najljubše droge, s plastmi potencialno mračnih vsebin in meta-pomenskosti, ki napolnjujejo skoraj vsak trenutek – od posameznih prizorov ekscentričnega seksa do zelo podočnikovskih evokacij družinske celice kot nekakšnega karizmatičnega kulta.« - Jessica Kiang, The Playlist

Z LIFFa v Kinodvor / Od 20. novembra: Ivan (Janez Burger, Slovenija / Hrvaška, 2017)
Napeta psihološka drama o sprejemanju napačnih odločitev. Zgodba o ženski, ki najde svojo identiteto v svetu, narejenem po meri moških. Veliki zmagovalec letošnjega Festivala slovenskega filma.

»/…/ ekspozicija, ki je vzpostavljena z reduciranimi, a angažirano učinkovitimi prizori, naznači tesnobno atmosfero, pa tudi pričakovanje, da bomo priče nekakšni psihološki kriminalki, podloženi z aktualno resničnostjo posttranzicijske slovenske družbe. A Burgerju je ta samo ozadje in to ozadje ni nujno le lokalno. V ospredju Ivana je namreč predvsem intimna zgodba o mladi, preprosti, osamljeni in v rejniškem otroštvu poškodovani ženski, ki se z novorojenčkom znajde sredi brutalnega sveta. /…/ Ivan /…/ je toliko kot Burgerjev film gotovo tudi film Maruše Majer. Igralke, ki v tej vsega nepotrebnega reducirani in emocionalno siloviti zgodbi ne prav obilnih dialogov brez kakršnekoli teatraličnosti nosi napetost od začetka do konca in zleze gledalcu pod kožo do mere, da diha skupaj z njo.« - Ženja Leiler, Delo

Kinobalon / Samo 25. novembra in 2. decembra ob 17. uri!
Odvratne rime (Revolting Rhymes Part One, Part two, Jakob Schuh, Jan Lachauer, Velika Britanija, 2016, 6+, sinhronizirano)
Filmski dvojček po istoimenski knjigi Roalda Dahla, delo avtorjev Bi se gnetli na tej metli, Zverjasca in Zverjaščka! več » POSEBNO POVABILO: 25. novembra ob 17. uri bo pred filmom pesnik Andrej Rozman – Roza povedal nekaj resnično odvratnih pesmi. Vstopnice so že v prodaji.

Kinobalon / Prvič v kino / Na sporedu: KOYAA in nagajivi predmeti (Kolja Saksida, Slovenija, 2017, 3+, brez dialogov)
Do 2. decembra na ogled serija sedmih animiranih filmov KOYAA in dokumentarni film Živjo, Koyaa! več » [Prvič v kino] Ob sobotah ob 10. uri poteka nov program Prvič v kino, ki je namenjen najmlajšim. Filmskemu programu sledi igra v Kavarni z animatorkami iz Združenja SEZAM in Družinskega centra Mala ulica. KOYAA in nagajivi predmeti je druga serija kratkih filmov na sporedu v tem programu.

V sredo, 22. novembra ob 10. in 15. uri: Filmska srečanja ob kavi: Ljubezen in prijateljstvo
(Love & Friendship, Whit Stillman, Irska / Nizozemska / Francija / ZDA / VB, 2016)
Nabrita komedija, ki pokuka pod kopreno uglajene omike poznega osemnajstega stoletja. Jane Austen, kot je še niste videli. Za abonma in izven. Gostja Ingrid Kovač Brus v pogovoru po dopoldanski projekciji bo prva dama slovenskega protokola Ksenija Benedetti. V ceno vstopnice sta vključena brezplačna kava ali čaj.

Napovedujemo:
- Kinobalon: Obiski dedka Mraza v Kinodvoru
Dedek Mraz nas bo obiskal na treh projekcijah: 16. decembra ob 10. uri: Pika in Packa, 16. decembra ob 16.30: Menjava božičkov in 17. decembra ob 14.30: Medvedek Paddington 2. Prodaja vstopnic od 20. novembra.
- Kinobalon / Samo 25. novembra in 2. decembra ob 17. uri: Odvratne rime
(Revolting Rhymes Part One, Part two, Jakob Schuh, Jan Lachauer, Velika Britanija, 2016, 6+, sinhronizirano)
- 33. festival LGBT filma / Odprtje: 25. novembra ob 21. uri: Chavela (Chavela, Catherine Gund, Daresha Kyi, ZDA / Mehika / Španija, 2017) Predfilm: Po gladini (Blaž Slana, Slovenija, 2016) Vstopnice za odprtje že v prodaji! Organizator festivala: Škuc.

Za zamudnike:
- 26. novembra ob 19. uri: Jackie (Jackie, Pablo Larraín, ZDA / Čile / Francija, 2016)
- Premiera slovenskega filma: 27. novembra ob 20.15: Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba (Rajko Grlić, Matjaž Ivanišin, Slovenija / Hrvaška, 2017) Na premieri bodo z nami Dušan Jovanović, Milena Zupančič, Radko Polič, Boris Cavazza in filmska ekipa!

Na sporedu 29. novembra ob 19. uri: Ko sem te videl (Lamma shoftak, Annemarie Jacir, Palestina / Jordanija / Grčija / ZAE, 2012) Projekcija je del programa Kulturne ambasade Palestine 2017 v organizaciji Gibanja za pravice Palestincev.

Zajtrk pri Kinodvoru / Ta veseli dan kulture: 3. decembra ob 11. uri: Moj narobe svet (Petra Seliškar, Slovenija / Makedonija / Hrvaška, 2016) Brezplačne vstopnice na voljo od 2. decembra, dokler ne poidejo.

Od 4. do 10. decembra: 14. Animateka
Mednarodni festival animiranega filma, tudi v Kinodvoru. Prodaja vstopnic in paketov vstopnic že poteka!

Več informacij