Najvišja in najnaprednejša stavba na svetu The Pearl, ki ima 240 nadstropij in je visoka več kot 1.000 metrov, v njej je hotel s petimi zvezdicami, trije fitnes centri, dve kinematografski in ena koncertna dvorana, nakupovalno središče v šestih nadstropjih, restavracija s tremi Michelin zvezdicami, zabaviščni park in več kot 100 nadstropij najbolj prestižnih stanovanj, je malo mesto v enem. Le kaj bi lahko šlo narobe?

Zatakne se pri varnosti, potem ko udarijo teroristi in podtaknejo požar. Glavnemu varnostniku Dwaynu Johnsonu naprtijo odgovornost, povrhu vsega pa mora iz goreče stavbe reševati svojo družino v akcijski kriminalni drami z naslovom Nebotičnik, ki ta teden prihaja v naše kinematografe. Režiral jo je Rawson Marshall Thurber, ki je zanjo napisal tudi scenarij, Izvršni producenti so Dany Garcia, Wendy Jacobson, Eric McLeod in Eric Hedayat, producenti pa Beau Flynn, Dwayne Johnson, Rawson Marshall Thurber in Hiram Garcia.

O ZGODBI: Nekdanji vodja specialne enote za reševanje talcev pri FBI in vojni veteran Will Sawyer (Dwayne Johnson) po amputaciji noge ocenjuje varnost za nebotičnike. S svojo družino živi v najvišji in najvarnejši stavbi na svetu v Hong Kongu, znani kot The Pearl, kjer skrbi za varnost, a izpostavlja določene pomanjkljivosti v nebotičniku. Kljub zagotavljanju nadrejenih, da je stavba brezhibna, pa jo napadejo teroristi in zajamejo jo ognjeni zublji. Vso odgovornost za nastalo situacijo teroristi prevalijo na Sawyerja, ki mora, medtem ko je na begu, najti odgovorne za nastalo nesrečo, si oprati svoje ime in rešiti svojo družino, ki je ujeta v goreči stavbi, nekaj nadstropij nad razplamtelim ognjem.

ZANIMIVOSTI:
- Stavba Pearl ima posebno vlogo v filmu, saj je v mestih, kot je Hong Kongu, kjer je ogromno prebivalcev, edina možna gradnja v višino, poudarjajo ustvarjalci filma. Filmska stavba Pearl je najvišja stavba na svetu, visoka je za skoraj tri višine nebotičnika Empire State Buildinga. Najvišja resnična stavba v Hong Kongu je International Commerce Centre, ki ima 108 nadstropij, filmska Pearl pa je še enkrat višja.
- Pri ustvarjanju tako posebne stavbe, ki pa je ustvarjalci niso mogli zgraditi, temveč so jo le zasnovali, je sodeloval tudi arhitekt Adrian Smith, ki je zasnoval nebotičnik v Dubaju Burdž Kalifa – najvišjo stavbo na svetu. Smith jim je svetoval, naj pri dvigalih uporabijo magnetno tehnologijo, saj je ena največjih težav pri gradnji tako visokih stavb prav dolžina kablov za dvigala, saj ne obstajajo tako dolga, da bi dosegala takšne višine.
- Že leta 2016 sta Dwayne Johnson in režiser Rawson Marshall Thurber razmišljala o popolnoma novem projektu, kjer bi se Johnson, ki je znan pa svojem šarmu, mišicah in strasti, predstavil v čisto novi vlogi. »Želel sem ustvariti velik film, ki se predvaja na velikih platnih, v njem pa eno največjih filmskih zvezd,« je povedal Thurber, ki je še ponosen, da Nebotičnik ni posnet po stripu ali kakšnem superjunaku, ni remake, nadaljevanje ali predzgodba, temveč zajema izvirno idejo, ki bo gledalca držala v napetosti.

IGRALSKA ZASEDBA: Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, Noah Cottrell, Roland Møller, Byron Mann, Pablo Schreiber in Hannah Quinlivan
REŽIJA: Rawson Marshall Thurber
SCENARIJ: Rawson Marshall Thurber
PRODUCENTI: Dwayne Johnson, Beau Flynn, Rawson Marshall Thurber, Hiram Garcia, Mary Parent
IZVRŠNI PRODUCENTI: Dany Garcia, Wendy Jacobson, Eric McLeod, Eric Hedayat
KOPRODUCENTI: Petra Holtorf, James Bitonti
ŽANR: akcijska kriminalna drama

Ali bodo slavnemu mišičnjaku Johnsonu pri nemogočem podvigu v pomoč lepilni trak ali samo mišice, in kako bo sploh reševal z umetno nogo, se bomo prepričali prav kmalu, saj kriminalna drama na velika platna prihaja v četrtek, 12. JULIJA 2018.