Na prvi julijski dan je Kolosej gostil premiero zgodovinske drame Neodvisne – resnično zgodbo o skupini žensk, ki je ustanovila novo osvoboditveno žensko gibanje in posegla v lepotno tekmovanje Miss World 1970 v Londonu. Obiskovalce premiere je nagovoril pevec in radijski voditelj Klemen Bunderla, ki je pred začetkom predvajanja filma podelil nagrado: darilno vrečko s kozmetičnimi izdelki Bottega Verde.

Guardian je filmu Neodvisne podal svojo dobro oceno in zapisal: »Ta zgodovinsko resnična zgodba, ki deluje kot budnica, je predstavljena skozi šarm in zabavnost. Spremljamo Miss Sveta 1970, ki so si ga ljudje zaradi feminističnega protesta, ki je prekinil potek predstave, zapomnili po kontroverznosti in posledicah, ki so sledile: voditelj Bob Hope je končal prekrit z moko, BBC je bil osramočen, žensko osvobodilno gibanje pa je bilo deležne svoje slave. Če obstaja v filmu kakšen ton negotovosti, je to zato, ker je dejansko obstajal ton negotovosti v resničnem življenju, saj ta film lepo oriše, kako so bile protestnice hkrati smrtno resne in smešne na Pythonski način.«

Leta 1970 je v Londonu potekala prireditev Miss Sveta, ki jo je gostil Bob Hope, ameriška komična legenda. Takrat je bila prireditev ena najbolj gledanih – z več kot 100 milijoni gledalcev. Na novo ustanovljeno žensko gibanje je trdilo, da tekmovanje ponižuje ženske, zato so se odločile, da se bodo pomešale med gledalce in izvedle protest od znotraj ter posegle v oddajo tekmovanja v živo. S tem je gibanje čez noč dobilo medijsko prepoznavnost in podrlo marsikaj, kar je bilo prej na videz zasidrano v kamen: ko se je oddaja nadaljevala, je razglasitev zmagovalca povzročila nemire, saj zmagovalka tekmovanja ni bila modrooka plavolasa favoritinja, ampak temnopolta ženska – prva temnopolta ženska, ki je postala mis sveta. V nekaj urah je bilo občinstvo priča izgonu patriarhata z odra, pa tudi spremembi zahodnega ideala lepote.

Glavni lik Salley, ki se odloči študirati zgodovino in živeti za takratne standarde nekonvencionalno življenje, igra Keira Knightley, znana po svoji prvi uspešnici Zadeni kot Beckham (2002), komediji o dekletih v nogometu. Knightley pravi, da je bil šport tisti, ki je v njej povzročil »feministično prebujanje«. »V nogometu sem bila res zelo dobra, nato pa sem nekega dne ugotovila: Samo trenutek, jaz sploh ne morem biti profesionalna nogometašica!« je bil opis njenih začetkov filmske kariere, kjer si je rada izbirala zgodbe, ki poudarjajo feministične vrednote. V filmu Neodvisne ji je bil všeč tudi konflikt interesov, saj sama strogo stoji za feminističnimi načeli, hkrati pa opravlja delo, ki jih a priori spodbija – podobno zgodbo najdemo v filmu.

Neodvisne so na rednem sporedu Koloseja in Komune od 2. julija dalje.


Nazaj