Distopična politična komedija Leto opice zgodbo snuje okoli prijateljstva med šimpanzom Kokom in Cobetom, njegovim skrbnikom v skopskem živalskem vrtu. Filmsko zgodbo zaplete Kokov pobeg iz “ujetništva na svobodo” s katerim postane simbol upora na mračnem postranzicijskem balkanu. Pobegli šimpanz v revni in s tranzicijsko izropani državi sproži pravi medijski vihar. Postane simbol upora in osvoboditvenih teženj, nekdo, ki mu je uspelo izstopiti iz začaranega kroga razpadajočega sistema. Tako Cobetova naloga ujeti ubežnika postane izdajalska. 

Vladimir Blaževski je dobitnik številnih nagrad tudi puljske Zlate arene in nagrade na znamenitem festivalu v Karlovih varih v sekciij "East of the West". Je tudi predavlatelj filmske zgodovine in teorije ne fakulteti u Skopju ter na Megatrend univerzi v Beogradu, v Beogradu je predaval še na Akademiji Dunav ter na Fakulteti za dramske umetnosti. Skupaj z Darkom Popovom je soustanovtelj Pank film produkcijske hiše.

IZJAVA REŽISERJA: Film je zasnovan kot mešanica grobega naturalizma in komedije absurda. Metoda kontrasta, živahen in hkrati roben pristop k scenariju in filmski strukturi je že dlje časa moja najljubša ustvarjalna strategija.

LETO OPICE
Premiera makedonsko-slovensko-srbsko-kosovske komedije 
Režija: Vladimir Blaževski

Cankarjev dom - Kosovelova dvorana
► ponedeljek, 16. september, ob 20.00

Film bo pot nadaljeval po Art Kino mreži.
17. 9. ob 20.00, Kino Domžale
19. 9. ob 20.00, Kosovelov dom, Sežana
25. 9. ob 20.00, Mestni kino Metropol, Celje
6. 10. ob 20.00, Kinogledališče Idrija

Premiere se bodo udeležili režiser Vladimir Blaževski, glavni igralec Igor Angelov, zvezda makedonske kinematografije in producent filma Darko Popov. Po projekciji sledi predstavitev ter pogovor z ustvarjalci. Vodila ga bo Varja Močnik.


Nazaj