Legendarna Levstikova zgodba Martin Krpan je bila prevedena v mnoge svetovne jezike (angleščino, ruščino, nemščino, esperanto, italijanščino, japonščino in druge), le v jezik, ki ga imajo otroci najraje - risanko, še ni bila! In režiser Nejc Saje z ustvarjalno ekipo in Strup produkcija so to nenavadno dejstvo za vedno spremenili in s tem izpopolnili tudi splošno zakoreninjeno podobo prvega med slovenskimi (super)junaki. 

Premierna projekcija zabavnega in poučnega animiranega filma o Martinu Krpanu s Sebastianom Cavazzo v glavni vlogi bo v petek, 15. septembra 2017 ob 14.30 na Festivalu slovenskega filma v glavni dvorani Avditorija Portorož. Martina Krpana poznamo vsi. Staro in mlado ga ima za svojega. Je prva slovenska povest, eno temeljnih del slovenske literature in obvezno čtivo vsakega slovenskega osnovnošolca. Zgodba je bila predstavljena v celi vrsti raznolikih knjižnih in ilustriranih izdaj, doživela je odrske uprizoritve, stripovsko verzijo, izšla je na nosilcih zvoka, a nikoli kot risanka. In zdaj so producenti (Strup produkcija) in ustvarjalci risanega filma Martin Krpan slovenskega (super)junaka iz 19. stoletja končno približali otrokom na način, ki pritiče 21. stoletju.

Martin Krpan in ostali zimzeleni Levstikovi liki iz povesti so v prvi animirani filmski različici izrazito sodobno narisani (avtor vizualne podobe je NATANesku) ter dinamično in šaljivo animirani. Krpan je seveda še vedno nezemeljsko močan, a je tudi simpatično prismuknjen, kot je navihana tudi njegova kobilica in mnogi drugi liki v risanki. Risanka Martin Krpan s profesionalnim jezikovno-didaktičnim pristopom (glasove so likom posodili vrhunski slovenski igralci ter radijski in glasbeni ustvarjalci) popularizira originalno predlogo in ohranjanja slovensko literarno izročilo. Povest, ki je izrednega pomena za slovensko kulturo, je tako zdaj končno približana otrokom na njim prijazen in všečen način, a na novo zrisani in   tokrat bolj zabavni Krpan bo zagotovo pritegnil tudi odrasle gledalce.

Nejc Saje (1976) je prejemnik številnih domačih in mednarodnih nagrad, med njimi nagrad za najboljši film, za najboljšo fotografijo v filmu in za najboljšo animacijo. V svojem avtorskem ustvarjanju uspešno prehaja med fotografijo, animacijo, filmom in gledališkim videom. Martin Krpan je po večkrat nagrajenem Dvorišču njegova druga avtorska risanka.

REŽISER Nejc Saje 
ILUSTRATOR NATANesku
SCENARIST Janez Burger 
UMETNIŠKI VODJA Blaž Čadež
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Nejc Saje
AVTOR GLASBE Davor Herceg 
MONTAŽER Tomaž Gorkič 
OBLIKOVALEC ZVOKA Sašo Kalan 
GLAVNI ANIMATORJI Zarja Menart, Iztok Šuc, Timon Leder, Toni Mlakar, Matej Lavrenčič 
GLASOVI Sebastijan Cavazza (Martin Krpan), Jernej Kuntner (cesar), Primož Pirnat (Brdavs), Katja Šoltes (cesarica), Jaka Ivanc (minister Gregor), Klemen Klemen in drugi
PRODUCENT Viva Videnović 
PRODUKCIJSKA HIŠA Strup produkcija 
KOPRODUKCIJA RTV Slovenija, Shakemoon, Kerozin, Mirabelka 

Toplo vas vabimo k ogledu ...