Brezplačni predotvoritveni dogodek s projekcijo filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba in pogovorom z igralko Mileno Zupančič, v sredo 4. julija ob 21. uri, bo uvod v Letni kino Minoriti 2018. Letošnji filmski program, ki ga bomo uradno odprli v soboto, 7. julija s filmom Kvadrat, Cannsko zlato palmo 2017, bo trajal do 25. avgusta, gledalci pa si bodo 15 izbranih filmov lahko ogledali vsako sredo in soboto ob 21. uri.

Letni kino letos ustvarjajo štirje partnerji: Društvo za razvoj filmske kulture (DRFK) z GT22 Maribor, Lutkovno gledališče Maribor (LGM), MARIBOX in kooperativa Peron. Filmski program bo temeljil na najboljših filmih preteklega leta, ki so se okitili z najbolj odmevnimi nagradami ali ostali neupravičeno spregledani, hkrati pa bo postregel z nekaj najbolj pričakovanimi novostmi letošnjega poletja.

“Vsi vpleteni v projekt Letni kino Minoriti imamo radi umetnost in seveda film, predvsem pa si želimo to deliti z našim mestom v izjemnem prostoru avditorija Lutkovnega gledališča Maribor. Lanska izkušnja je bila navdušujoča, zato smo prepričani, da bo tudi letošnji program privabil vsaj toliko gledalcev kot preteklo leto, tokrat znova z odličnimi kratkimi predfilmi in novostjo – pogovori z gosti, ki bodo še dodatno osvetlili ogledane filme,” je povedala Katarina Klančnik Kocutar (na fotografiji zgoraj), direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.

Lansko edicijo Letnega kina Minoriti je obiskalo 2745 ljubiteljev filma, v povprečju je to pomenilo nekoliko manj kot 200 obiskovalcev na vsako filmsko projekcijo. “Partnersko zasedbo in programski koncept letos ohranjamo in ga še nadgrajujemo. Ambiciozna programska ekipa z Žigo Brdnikom na čelu je znova pripravila odličen program, ki ob filmskem vključuje tudi glasbene dogodke, ki se povezujejo s filmskim programom. Letos bomo premierno predavajali novo, digitalno restavrirano filmsko kopijo To so gadi, vzpostavljamo pa tudi sodelovanje z Borštnikovim srečanjem, s katerim pripravljamo poseben dogodek ob zaključku letnega kina, 25. avgusta. Skupaj bomo letos pripravili 16 filmskih in filmsko-glasbenih večerov. “ pojasnjuje Rene Puhar, predsednik Društva za razvoj filmske kulture z GT 22.

» Veseli me, da smo tudi letos v sodelovanju s partnerji pripravili odličen program Letnega kina. V MARIBOXU sicer namenjamo pozornost različnim filmskim žanrom, tudi art filmu, vendar se zavedamo, da je dobro to specifično zvrst ponuditi tudi na drugih lokacijah, v drugačnem okolju. In Lutkovno gledališče to okolje ponuja. Še ta novost, letos je možno kupiti vstopnice tudi preko spleta na spletni strani Avditorija LGM in Mariboxa ali v Minoritih pred projekcijami,” dodaja Stipe Jerič (na fotografiji zgoraj), direktor Mariboxa.

Poleg glasbenih posladkov pa so letos novost tudi gosti, ki nam bodo pomagali filme osvetliti s filmskimi pogovori. Na uvodnem dogodku, v sredo, 4. julija, bomo po brezplačni projekciji filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, gostili igralko Mileno Zupančič. Filmsko poletje v Minoritih bo v soboto, 7. julija odprl film Kvadrat, z zlato palmo nagrajeni film švedskega filmskega mojstra Rubena Östlunda, otvoritveni večer pa bo z elektronskim nastopom v živo sklenil Zergon. Med letošnjimi gosti bodo letos tudi igralka Maruša Majer ob filmu Ivan (14. julij), režiser Matjaž Ivanišin ob filmu Playing Men (18. julij) in glasbena umetnika Tomaž Grom ter Daniel Marinič ob premieri filma Šum Balkana (11. julij). Po projekcijah se bo druženje nadaljevalo v Minoritih s spremljevalnim glasbenim programom.

Ogled filma z Mileno Zupančič, v sredo, 4. julija, bo brezplačen, sicer pa bo cena vstopnice za filme 5 EUR, za bresposelne pa organizatorji omogočamo prost vstop. Filmske projekcije bodo potekale v vsakem primeru, če pride do hujših nalivov ali neviht v Veliki dvornai Lutkovnega gledališča Maribor, sicer pa, tudi ob zmernem deževju, v avditoriju.

GT22: V centru mesta, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori, v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda. Začela se je graditi umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Zavod Kultivacija, Woodster, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda ter vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki.

Delovni čas: od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro in v času dogodkov.

Foto: Marko Pigac