Spoštovani in spoštovane, program Slovenske kinoteke v tem tednu lahko spremljate v letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi v Ljubljani, kjer bodo potekale projekcije 9. Festivala frankofonskega filma, vključno z bogato zastopanim Maratonom afriškega filma. Na letnem prizorišču Muzeja filmskih igralcev v Divači nadaljujemo s projekcijami filmov SLAVNE BARABE. V Letnem kinu Silvana Furlana v Novi Gorici pa bo prvič prikazana restavrirana in digitalizirana kopija filma Jožeta Babiča Po isti poti se ne vračaj.

LETNI KINO SILVANA FURLANA, PO ISTI POTI SE NE VRAČAJ
Otvoritev Letnega kina na Ploščadi Silvana Furlana v Novi Gorici bo v sredo, 29. julija, ob 21. uri s premierno projekcijo restavrirane in digitalizirane kopije filma Po isti poti se ne vračaj (Jože Babič, 1965). Prvi slovenski film, ki raziskuje težave, s katerimi so se soočali sezonski delavci iz drugih jugoslovanskih republik. Natančno, realistično in brezkompromisno prikaže razmere, v katerih delavci živijo, ter finančne in osebne težave, s katerimi se morajo v tujem in nenaklonjenem okolju spopadati. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom. Gostja: Varja Močnik, programska sodelavka Slovenske kinoteke. Projekcija je brezplačna. Število mest je omejeno. V primeru slabega vremena projekcija odpade.

#ODPRTI ODER, MAX IN PRIJATELJI IN AFRIŠKI MARATON
V četrtek, 30. julija, ob 21.30 uri bo v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi na Metelkovi v okviru 9. Festivala frankofonskega filma na sporedu film Max in prijatelji (Samuel Guillaume, Frédéric Guillaume, 2007), očarljiva, nenavadna in pravljična pustolovščina, posneta v radikalno samosvojih tehnikah stop lutkovne animacije. Program na odprtem odru vsebuje filme, ki marca zaradi zaprtih dvoran niso bili prikazani na 9. Festivalu frankofonskega filma. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Švice v Sloveniji.

#ODPRTI ODER:  MARATON AFRIŠKEGA FILMA / 9. FESTIVAL FRANKOFONSKEGA FILMA
V soboto, 1. avgusta, ob 21.30 uri bomo v Letnem kinu Slovenske kinoteke v okviru 9. Festivala frankofonskega filma pričeli z Maratonom afriškega filma. Na sporedu bo eno najznamenitejših del Moustapha Alassana Vrnitev avanturista (1966), francosko-nigerijska parodija in poklon ameriškemu vesternu. Sledil bo film iz Slonokoščene obale Ples v prahu (Henri Duparc, 1988) o premožnem kmetu in vodji vasi s petimi ženami, ki se mu načrt, da bi dobil še šesto ženo, zabavno zaplete in zaradi samozavestne mlade izbranke tudi propade.

V nedeljo, 2. avgusta, ob 21.30 uri se Maraton afriškega filma v Letnem kinu Slovenske kinoteke nadaljuje s filmom Kokoa (1985), v katerem Moustapha Alassane z animacijo lutk preobrazi nigerijski tradicionalni šport v satirično zmešnjavo. Po filmu Srečno pot, Sim (Moustapha Alassane, 1966) bo na ogled malijski film Delo (Souleymane Cissé, 1978) o dečku s podeželja in njegovem prijateljstvu z mladim inženirjem, ki študira v Evropi. Politična drama o vprašanjih etike in skrbi za lastne interese. V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji in Francoskim inštitutom v Parizu.

LETNI KINO MUZEJA SLOVENSKIH FILMSKIH IGRALCEV V DIVAČI
V petek, 31. julija, ob 21.30 uri bomo v Letnem kinu v Divači v okviru programa SLAVNE BARABE s 35-mm filmskega projektorja predvajali film Jackie Brown (Quentin Tarantino, 1997), zvesto adaptacijo romana Rum Punch Elmorja Leonarda ter za mnoge Tarantinov najbolj prefinjeni in najzrelejši film.

EKRAN  julij/avgust 2020
Vljudno vabljeni tudi k branju sveže številke revije za film in televizijo Ekran!

Foto: Ljubo Struna


Nazaj