23. Slovenski dnevi knjige se letos osredotočajo na povezavo in medsebojno oplajanje literature in filma. Osrednja lokacija festivala in knjižnega sejma, na katerem se bo s svojo bogato zbirko predstavila tudi Kinoteka, je umeščena v Atrij Pošte Slovenije, kjer se bo zvrstila paleta dogodkov, okroglih miz in pogovorov. Filmske projekcije najodmevnejših domačih filmov, posnetih po literarnih predlogah slovenskih ustvarjalcev, pa se bodo odvijale v kinu Komuna in v Slovenski kinoteki. Vsi dogodki in kino predstave v okviru Slovenskih dnevov knjige so brezplačni.

Večer DSR: Kaj pa scenarij?
V torek, 17. aprila, ob 21. uri vabljeni na večer Društva slovenskih režiserjev, ki bo tokrat posvečen scenaristiki. V pogovoru z naslovom »Kaj pa scenarij?« bodo sodelovali gostje, ki bodo osvetlili vse stopnje pisanja scenarijev: Zdravko Duša, organizator ene prvih slovenskih scenarističnih šol Pokaži jezik!, scenarist in režiser Miroslav Mandić, Darko Sinko, režiser, scenarist in udeleženec pretekle Scenarnice, ter producent Danijel Hočevar. Vstop je brezplačen.

Ko narava podivja: 5. Festival Kurja polt
Od 18. do 22. aprila bo v Slovenski kinoteki in Kinodvoru potekal 5. Festival žanrskega filma Kurja polt. Letošnja tematska retrospektiva Ko narava podivja jemlje v razmislek bogato zakladnico žanrskih filmov, ki jo zaobjema sintagma »nature gone wild«. V svobodnem, subverzivnem duhu filmov in avtorjev bomo vidike »podivjane narave« odkrivali v čistokrvnih kultnih klasikah in po krivem prezrtih biserih filmske preteklosti.

Festival v sredo, 18. aprila, ob 20. uri otvarjamo z »najnevarnejšo filmsko produkcijo vseh časov«, ponorelo akcijsko pustolovščino Rjovenje (Noel Marshall, 1981). »Filma, kakršen je Rjovenje, niste še nikoli videli. In takšnega filma ne bo nikoli več nihče posnel« je zapisal Tim League. Festivalska sekcija Poklon tokrat opozarja na enega najbolj izvirnih in suverenih avtorskih glasov žanrske sodobnosti. Belgijski režiser Fabrice du Welz pripada drzni, a pogosto nerazumljeni, malodane prekleti tradiciji filmarjev, ki razmišljajo in ustvarjajo v mejnih sferah. Njegova dela se gibljejo med žanrom in arthouse filmom, med brutalnim realizmom in fantazmagorično fikcijo, med avtohtonim pridihom in svetovljanskim duhom.

Projekcijo kultne klasike plodovite »ozploatacije« Dolgi konec tedna (Colin Eggleston, 1978) bomo pospremili z dokumentarnim filmom Ne ravno Hollywood: Divja in zamolčana zgodba o ozploataciji! (Mark Hartley, 2008). Za veliki finale pa sta tu še velikana evropskega žanrskega podzemlja, Lucio Fulci in Walerian Borowczyk. Letošnja polnočna ekstravaganca se poklanja tako imenovani filmski »horrotiki« in njenemu ultimativnemu remekdelu, filmu Zver (Walerian Borowczyk, 1975).

Festival bo tradicionalno pospremila tudi razstava, ki je tokrat poimenovana Ko narava podivja ... na plakatu in bo v dvorani Silvana Furlana na Miklošičevi 28 v Ljubljani na ogled med 18. aprilom in 31. majem 2018.

Silvanovih 10!: Osem in pol
V nedeljo, 22. aprila, ob 19. uri se s projekcijo Fellinijeve mojstrovine Osem in pol (1963) spominjamo prezgodaj preminulega ustanovitelja in prvega direktorja Slovenske kinoteke, Silvana Furlana. Film spada v cvetober Furlanovih 10 najljubših filmov, ki tvorijo kanon tako Slovenske kinoteke kot tudi zgodovine filma.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!