Praznični program v Kinoteko v torek, 24. decembra, ob 16. uri prinaša že tradicionalno projekcijo enega najlepših otroških filmov vseh časov Izgubljeni svinčnik (Fedor Škubonja, 1960), ki pripoveduje zgodbo o dečku Diki, ki je na predbožični večer po krivici obtožen, da je ukradel svinčnik. Za projekcijo so na voljo brezplačne vstopnice za vse otroke. V torek ob 17.15 bomo zavrteli še kultni film ceste Prava stvar (Tony Scott, 1993), za katerega je scenarij napisal Quentin Tarantino. Zgodba o neobičajnem paru nas popelje na pot, polno krvi, krogel in kultnih dialogov.

Misija mesija: Matrica
V sklopu cikla Misija mesija bo v petek, 27. decembra, ob 19. uri na ogled von Trierjev Lom valov (1996), zgodba o tragični ljubezni, postavljena v represivno in globoko religiozno skupnost na severu Škotske. Cikel v soboto, 28. decembra, zaključujemo s filmskim maratonom. Ob 20. obletnici na platno vračamo vse tri dele kulturnega fenomena, znanega pod imenom Matrica (Lana in Lilly Wachowski, 1999). Prvi film v trilogiji, ki še vedno velja za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov, je s svojim unikatnim vizualnim jezikom postavil nove standarde, brez katerih si danes ne moremo več predstavljati sodobnih »blockbusterjev«.

Preden vstopimo v svet Matrice, bo potekalo še javno snemanje podkasta Številke, v katerem bodo rdeča nit pogovora vzporedni svetovi. Voditelj podkasta, Slavko Jerič, bo v dvorani Slovenske kinoteke gostil Lenarta J. Kučića. Novinarja bosta odprla različne teme: od samega filma, kultne dediščine pa do vzporednih svetov, ki se danes pojavljajo v obliki družbenih omrežij. Na pogovor, ki se bo pričel ob 15. uri, je vstop brezplačen. Ob nakupu dveh vstopnic maratona je vstopnica za tretji film brezplačna.

PROGRAM
Pogovor o Matrici: Slavko Jerič in Lenart J. Kučić – 28. 12. ob 15.00
Matrica – 28. 12. ob 16.00
Matrica Reloaded – 28. 12. ob 19.00
Matrica Revolucija – 28. 12. ob 22.00

Kinotečna matineja (6+): Gremo mi po svoje
Zadnja matineja v letošnjem letu v nedeljo, 29. decembra, ob 17. uri na ogled prinaša enega najbolj priljubljenih in najbolj gledanih slovenskih fimov, Gremo mi po svoje (Miha Hočevar, 2010). Zgodba o taborniških prijateljih, postavljena v idilično gorsko okolje, je himna naravi, otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju in optimističnemu pogledu na življenje.

Klasiki: Valter brani Sarajevo
V nedeljo, 29. decembra, ob 19. uri vabljeni na ogled kultne partizanarice Valter brani Sarajevo (Hajrudin Krvavac, 1972). Dinamična pripoved o sarajevskih ilegalcih, ki so Nemcem onemogočili njihove načrte pri umiku z Balkana, se je s pisano paleto nepozabnih dialogov in izjav vtisnil globoko v kolektivni spomin cele generacije Jugoslovanov.

Napovedujemo: Nora vojna bratov Marx
Za silvestrovo si lahko v Kinoteki ogledate nepozabno klasiko Nora vojna bratov Marx (Leo McCarey, 1933), v kateri nas legendarni bratje Marx skozi glasen smeh predramijo in popeljejo na pot svobode. Vstopnice so že v prodaji.

Kinotečno srečno 2020!
Film je svetloba, ki reže v temo. Žareče podobe iz zgodovine sedme umetnosti nam vsak dan odpirajo oči, izzivajo duha in razodevajo nove resnice. Širijo meje naše realnosti, poglabljajo našo senzibilnost in so bogat medij za refleksijo o tem, kaj pomeni biti človek. S filmom naprej, v svetl(ejš)o prihodnost!

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj