Fabergéjeva jajca, kronski dragulji, zlate rezerve in neprecenljive umetnine, skrbno zbrana ekipa pretkanih roparjev, ki jih vodi uglajeni mastermind tipa George Clooney, hitri avtomobili in (skoraj) popoln načrt: dobrodošli v družbi sumljivih gospodov, ki naseljujejo dinamičen in skrbno koreografiran svet roparskih oziroma heist filmov. Kinotečno sezono v dvorani na Miklošičevi cesti letos zaključujemo s ciklom Rop stoletja, ki ga posvečamo temu intrigantnemu poletnemu žanru.

Za uspeh heist filma, ki predstavlja podzvrst kriminalnega žanra, je ključna preprosta, arhetipska struktura z jasnim dramaturškim lokom, ki zajema priprave na rop, izvedbo in morebitne posledice oziroma izid ropa. Roparje tako spremljamo pred ropom, med njim in po njem, v okvirih tega dramskega trikotnika pa so seveda mogoče neštete permutacije. Roparski film je priljubljen tako pri gledalcih kot pri ustvarjalcih – v omenjenem žanru so ustvarjala nekatera največja imena iz zgodovine filma (Houston, Kubrick, Lumet, Melville, Dassin …), vse bolj priljubljen pa je tudi med priznanimi sodobnimi avtorji (McQueen, Tarantino, Anderson, Wright …). Morda je tako tudi zato, ker marsikateri roparski film lahko beremo tudi kot meta film, kot metaforo samega filmskega procesa.

Skomine: film presenečenja po izboru Jelene Radić
Pričujoča rubrika se je materializirala iz posebnih skomin, iz želje, da bi spet sedeli v prvi vrsti temne kinodvorane in gledali klasike iz zlatih časov VHS-a ter skupaj preverili, ali niso nemara v kolektivnem spominu ostale zgolj zaradi nekritične nostalgije. Gre za filme kultnega, a pogosto dvomljivega slovesa, in da bodo (sko)mine, pričakovanje in posledično presenečenje še večji, smo se odločili, da vam naslova predvajanega filma ne razkrijemo do trenutka, ko se v dvorani ugasnejo luči in filmski trak steče skozi projektor. Za ceno ene vstopnice film gledata dva.

Napovedujemo: Poklon Mirandi Caharija
Na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači se bomo 5. julija s tradicionalno prireditvijo Poklon, ki jo pripravljamo ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, poklonili slovenski igralki Mirandi Caharija, ki je na filmu debitirala leta 1965 v vlogi Lenke v filmu Jožeta Babiča Po isti poti se ne vračaj (1965). V svoji karieri je ustvarila številne vloge v filmih slovenskih režiserjev starejše in mlajše generacije, v slovensko filmsko zgodovino pa se je zapisala z naslovno vlogo v filmu Francija Slaka Eva (1983).

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj