Ustvarjalce dokumentarnega filma "Tribuna - veseli upor"  je spodbudila ugotovitev, da je prav v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, nekdanje republike socialistične Jugoslavije,  izhajal največkrat prepovedani časopis komunistične Evrope. Prepovedan ali zaplenjen je bil kar devetkrat! Študentska Tribuna je bila  trideset let trn v peti oblastnikov.

Okrog nje so se zbirali mladi intelektualci, ki so detektirali možne demokratične premike v javnem prostoru. Njihov upor ni bil nikoli strogo političen, temveč je bil vselej povezan s kulturo oziroma njenimi najnovejšimi praksami v bolj liberalnih deželah. Zgodba o Tribuni je zgodba o svobodi, njenih mejah, družbenih in osebnih, je zgodba o pogumu, ki ga premore samo mladost. Toda pretekli čas vselej odmeva v današnjem in tudi Tribuna še vedno izhaja.

Vljudno vas vabimo na prvo javno projekcijo dokumentarnega filma "Tribuna - veseli upor", scenaristov Mitje in Maje Čander ter režiserja Janeza Burgerja, ki bo v petek, 25. 5. 2018, ob 10.00 v Slovenski kinoteki. Po projekciji bo sledila tiskovna konferenca, na kateri bodo nastopili ustvarjalci in protagonisti filma - Niko Grafenauer, Boris Cizej, Marcel Štefančič jr., Ana Pavlič in Marike Grubar, po njej pa druženje s celotno  ekipo in drugimi sodelujočimi.

Film bo predvajan na 1. programu TV Slovenija v torek, 29. 5. 2018, ob 20.55.

* Pardon, bil bi prepovedan, če bi ga posneli pred tridesetimi leti.