V soboto, 30. junija, je v Veliki dvorani hotela Thermal na Mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih svetovno premiero doživel film Sonje Prosenc Zgodovina ljubezni. S svojo, zdaj že značilno, svojsko vizualno poetiko je pritegnila pozornost tako kritiške javnosti kot strokovne žirije, ki ji je namenila posebno omembo kot priznanje za umetniški dosežek. V pogovoru s člani žirije smo lahko povzeli, da si je nagrado prislužila z izjemno vizualno naracijo, izdelanim filmskim jezikom, formo, ki odraža fragmentaren proces čustvovanja. Omenili so tudi, da so se ob ogledu filma veliko pogovarjali o Kieslovskem in podobnih avtorjih.

V prvih kritikah po premierni projekciji pa so se znašli zapisi: “Prosenčeva je ohranila intenzivno čuten pristop, s katerim je že v prvencu navdušila tako občinstvo kot kritike, vendar se je tokrat oddaljila od družbeno političnega konteksta in se osredotočila na intimne družinske odnose, zlasti na notranji svet protagonistke. " … “Kamera Mitje Lična je bogata in raznolika, prav tako prizorišča. Od ulic Ljubljane, preko družinske hiše v predmestju do bujnih bregov reke direktor fotografije omogoča kameri fluidnost, ki sledi Ivi tako v sončni svetlobi kot nočnih prizorih, ki jih osvetljujejo mestne luči, bakle ali zasloni pametnih telefonov. Kamera gre pogosto tudi pod vodo, kar je eden najbolj doslednih lajtmotivov filma in prav tu se učinkovito ovrednoti Ivina slušna ovira v kombinaciji z izjemno kreativno in natančno oblikovanim zvokom." (Vladan Petkovic za Cineuropa)

“Iva se pogosto zateče v sanjski svet, ki ga režiserka obogati s simbolizmom. Zaradi teh elementov je film precej zapleten in ni za vsakogar. " … “Za filmske sladokusce, ki jih zanimajo različne oblike najglobljih človeških čustev, bo film prijetna poslastica." (Moviezone)

Iskrene čestitke gredo tudi Olmu Omerzuju, ki je prejel Kristalni globus za režijo češkega filma Zimske muhe.

Opis fotografije (d leve proti desni): Mitja Ličen, Sonja Prosenc in Jarle Bjørknes (Incitus, Norveška)

Foto: Arhiv Mednarodnega filmskega festivala Karlovi Vari