Spoštovani in spoštovane, za silvestrovo si lahko v Kinoteki ogledate nepozabno klasiko Nora vojna bratov Marx (Leo McCarey, 1933), v kateri nas legendarni bratje Marx skozi glasen smeh predramijo in popeljejo na pot svobode. Kot predfilm bomo zavrteli še kratko agitko kanadskega eksperimentalnega animatorja Stevena Woloshena Vstaja (2019). Vstopnice za silvestrsko predstavo so še v prodaji.

Klasiki: Cvet tisoč in ene noči
V petek, 3. januarja, ob 19. uri lepo vabljeni v dvorano Silvana Furlana na projekcijo žgečkljive mojstrovine Cvet tisoč in ene noči (Pier Paolo Pasolini, 1974). Sklepni del Pasolinijeve trilogije o življenju prinaša antologijo erotičnih zgodb, ki so jo dve leti snemali v štirih deželah: Iranu, Nepalu, Jemnu in Eritreji. Zgodbe povezuje arabski princ, ki potuje na konec znanega sveta, da bi našel ugrabljeno sužnjo.

Maraton: Harry Potter
Januarja se bomo ob dveh koncih tedna podali v magični svet najbolj znanega čarovnika na planetu. Harry Potter se je kot najuspešnejša knjižna serija vseh časov in kot ikoničen popkulturni artefakt zapisal v zgodovino 21. stoletja, v njegovi družbi pa je odrasla cela generacija t. i. milenijcev. Kot v Kinotečniku zapiše Tina Poglajen, nam Harry Poter predstavi »svet, ki mu z revnimi Weasleyji in bogatimi Malfoyi, tekmami med irskimi in bolgarskimi reprezentancami v quidditchu ter štirimi domovi Bradavičarke, predvsem pa s sovraštvom do 'brezkrvnežev' in zasužnjevanjem hišnih vilincev niso tuji družbeni razredi, identitetne politike, dobro in zlo, tekmovalnost in borba za moč. Fantazijska bitja v zgodbah o Harryju Potterju so arhetipi, ki so ključni za sodobno stanje; odnosi med njimi veliko povedo o življenjih resničnih ljudi.«

Program**
Harry Potter in kamen modrosti, 4. 1. ob 14.00
Harry Potter in dvorana skrivnosti, 4. 1. ob 17.30
Harry Potter in jetnik iz Azkabana, 4. 1. ob 21.00
Harry Potter in ognjeni kelih, 5. 1. ob 14.00
Harry Potter in Feniksov red, 5. 1. ob 17.30
Harry Potter in Princ mešane krvi, 5. 1. ob 20.30
Harry Potter in svetinje smrti – 1. del, 11. 1. ob 17.00
Harry Potter in svetinje smrti – 2. del, 11. 1. ob 20.00

**Pri nakupu vseh osmih vstopnic za maraton so štiri brezplačne.

Kinotečnik januar-februar 2020
Miklavž, Božiček in Dedek mraz so odzvončkljali v nočno nebo, čez leto pa nas bosta v Kinoteki bogato obdarovali umetnost in kultura. Od januarja do junija ste enkrat mesečno lepo vabljeni na ogled retrospektive filmskega in video opusa Mihe Vipotnika, ki od sedemdesetih let do danes prek raziskovanja izrazne govorice proučuje tudi okolje, v katerem ustvarja. Januarja in februarja poleg že omenjenega maratona, ki ga posvečamo Harryju Potterju, opozarjamo še na otroške filme iz hrvaškega fimskega arhiva, na »tri barve« Krzysztofa Kieslowskega in na projekcijo filma Alphaville (Jean-Luc Godard, 1965), s katero se poklanjamo nedavno preminuli ikoni francoskega novega vala – Anni Karini. Veselimo se tudi nove edicije festivala balKam, ki v Kinoteko pripelje najvidnejša filmska dela in direktorje fotografije z Balkana. 

V novem letu ne prezrite nove kinotečne rubrike Sedmina za filmsko kopijo, ki predstavlja samo srž materialnosti zgodovine filma in skrbi filmskih muzejev – propadanje filmskih kopij. Februarja se bomo z zadnjo projekcijo poklonili kopiji filma Vojna zvezd: Epizoda VI – Jedi- jeva vrnitev (Richard Marquand, 1983), ki je v osemdesetih opravila distribucijsko pot po Sloveniji. Poleg plesnih, dokumentarnih, dijaških in študentskih filmov predstavljamo še nov cikel, ki smo ga poimenovali Metamorfoze, v njem pa bomo gledali opuse najzanimivejših, najbolj kontroverznih in seveda najbolj »filmogeničnih« filmskih igralcev. Pot novi rubriki bo utrl nihče drug kot Nicolas Cage. Celoten program za januar in februrar pa vas že čaka v novi številki Kinotečnika.

Kinotečno srečno 2020!
Film je svetloba, ki reže v temo. Žareče podobe iz zgodovine sedme umetnosti nam vsak dan odpirajo oči, izzivajo duha in razodevajo nove resnice. Širijo meje naše realnosti, poglabljajo našo senzibilnost in so bogat medij za refleksijo o tem, kaj pomeni biti človek. S filmom naprej, v svetl(ejš)o prihodnost!

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj