Pregled novosti v drugi polovici januarja na TV kanalu Viasat History.

Tematski blok: Sezona zarot
Vsak delovnik zvečer od ponedeljka, 10. januarja, ob 21:00
So naša priučena prepričanja resnična in imajo dokazano znanstveno podlago? Ali pa v ozadju stojijo naravne sile in pojavi, ki jih nismo sposobni razumeti? So naključja resnično naključna ali zgolj del večje mreže zarot? Januarska sezona oddaj, vključno s premiero serije 'Skrivnosti Bermudskega trikotnika', bo poskušala odgovoriti na vsa ta vprašanja, saj bomo temeljito raziskali nekatere največje zarote iz zadnjega stoletja.

Tematski blok: Skrivnosti 2. svetovne vojne
Vsak delovnik od ponedeljka, 17. januarja, ob 22:00, ter vsako nedeljo od 23. januarja ob 21:00
Predstavljamo zbirko najbolj senzacionalnih, neverjetnih in skrivnostnih zgodb o največjem konfliktu v človeški zgodovini. Oglejte si bizarne načine, s katerimi so Hitler in nacisti želeli doseči prednost v vojni. Od obujanja izumrlih pošasti do odkrivanja izmišljenih verskih artefaktov, eksperimentiranja z nadnaravnim ter izdelave super orožja, ki bi pokončalo sovražnike in nacistom zagotovilo vrhovno oblast.

Upor v Mauthausenu
V četrtek, 27. januarja, ob 21:55
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni
Izvirni naslov: Resistance at Mauthausen
Leto: 2021

V uničevalnem taborišču Mauthausen je bilo zaprtih 200.000 taboriščnikov. Toda v tem peklu je peščici mož uspelo nekaj nemogočega - ukrasti in pretihotapiti 2.000 fotografij z namenom, da bi ohranili dokaze proti svojim preganjalcem. Leto 1944 je nakazovalo na poraz tretjega rajha in ukazi iz Berlina so bili jasni: nihče ne sme izvedeti za dogajanje v koncentracijskih in uničevalnih taboriščih. V pisarnah v Varšavi, Pragi, Hamburgu in Dunaju so v ta namen sežgali več sto tisoč poročil, zapisov in fotografij. V taboriščih so umorili večino preživelih taboriščnikov, kljub temu pa nacisti niso uspeli povsem prikriti svojih zločinov. Peščica ujetnikov koncentracijskega taborišča Mauthausen je pet let uspela ne le preživeti, pač pa so skrivaj zbirali dokaze o vojnih zločinih in jih celo pretihotapili izven taborišča in dosega SS-a. Zahvaljujoč tem pogumnim možem se je do danes ohranilo 2.000 fotografij tega taborišča.

Več informacij