Pregled novih januarskih oddaj na Viasat History: Sezona spomina na holokavst, Turški potni list in Nekega dne v Auschwitzu.

Tematski blok: Sezona spomina na holokavst
Vsako nedeljo, od 17. januarja, ob 21:00

Spominjanje največjega genocida v človeški zgodovini je pomembna tematika, ki je ne smemo pozabiti. Zato dva tedna našega programa posvečamo raziskovanju ene najhujših grozodejstev 20. stoletja, pri čemer bomo preučili resnico in tragično kampanjo nasilja, mučenja in pobojev, ki je terjala življenja šest milijonov Judov.

Turški potni list
V nedeljo, 24. januarja, ob 21:00
Št. epizod: 1 x 90 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni
Izvirni naslov: Turkish Passport
Leto: 2011

Med 2. sv. v. je bila Turčija nevtralna država, pa vendar je s to državo povezana malo znana in nenavadna zgodba, ki mora biti povedana. Odkrijte pripovedi turških diplomatov, ki so pomagali reševati življenja v času druge svetovne vojne. Ta dokumentarec opisuje avanture turških diplomatov v Franciji in drugih evropskih državah, ki so rešili življenje več deset tisočim Judom, s tem ko so jim izdali turške potne liste.

Nekega dne v Auschwitzu
V nedeljo, 31. januarja, ob 21:00
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni
Izvirni naslov: Auschwitz - One Day
Leto: 2020

27. januarja 1945 je Rdeča armada osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz. Danes se to taborišče obravnava kot sinonim za holokavst. Ta dokumentarec pripoveduje zgodbo o običajnem dnevu leta 1944 v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Zgodba temelji na edinstvenem dokumentu, ki ga hranijo v spominskem centru Jad Vašem v Izraelu.

Foto: Blue Media in ZDF


Nazaj