Od maja do avgusta se bo v Kinodvoru in na Kongresnem trgu zvrstilo šest ameriških filmskih klasik. Leto 2021 je na filmskem področju zaznamoval izid še enega monumentalnega dela Marcela Štefančiča, jr. Knjiga Zadnji film 2.0 opisuje vzpon in propad novega Hollywooda, obdobja v zgodovini filma, ki je močno zaznamovalo filmsko industrijo in filmske ustvarjalce, predvsem pa filmsko kulturo in družbo v najširšem smislu. Izid njegove prejšnje knjige, Če umrem, preden se zbudim, nas je spodbudil, da smo pripravili cikel filmov noir, tokratni cikel pa je tako priložnost, da si pogledamo nekaj ameriških filmskih klasik. Izbor šestih naslovov ponuja izkušnjo ogleda teh filmov v kinu, torej na edini in izvorni način, kot si jih je bilo mogoče ogledati v času, ko so nastali.

Na sporedu bodo naslednji filmi:
- V torek, 17. maja ob 19. uri: Boter (The Godfather), Francis Ford Coppola, 1972. Ob 50-letnici filma.
- V nedeljo, 29. maja ob 19. uri: Bonnie in Clyde (Bonnie and Clyde), Arthur Penn, 1967. 
- V torek, 7. junija ob 20.30: Kitajska četrt (Chinatown), Roman Polanski, 1974.
- V nedeljo, 19. junija ob 19. uri: Dobrodošli, Mr. Chance (Being There), Hal Ashby, 1979.
- V petek, 8. julija ob 21.30: Francoska zveza (The French Connection), William Friedkin, 1971.
- V četrtek, 25. avgusta ob 21. uri: Kabaret (Cabaret), Bob Fosse, 1972. Letni Kinodvor na Kongresnem trgu. Ob 50-letnici filma - vstop prost!

Ob ciklu Novi Hollywood v Kinodvoru smo v naši Galeriji pripravili razstavo fotografij iz filmov, ki jih bomo gledali na velikem platnu, spremljajo pa jih tudi filmski plakati iz zbirke Slovenske kinoteke.

Prisrčno vabljeni v kino! Vaš Kinodvor. Mestni kino.


Nazaj