Od ravnic Hissarlika do kleti nacističnega bunkerja in temnih kleti največjega muzeja v Moskvi. S Homerjem in po sledeh premožnega poslovneža Heinricha Schliemanna bomo sledili pravi odisejadi Priamovega zaklada, bolj znanega kot trojanski zaklad, ki se odvija že več kot 3 tisočletja.

V 19. stoletju so se različni raziskovalci lotili iskanja izgubljenega mesta – Troje. Želeli so ugotoviti ugotovili, ali so Homerjevi spisi resnični ali izmišljeni. Eden izmed njih je bil Heinrich Schliemann, nemški poslovnež, ki je postal ključna oseba v zgodbi o tem mestu. Schliemann se je rodil leta 1822 v Neubukowu v Mecklenburgu. Vodil je lastno podjetje za trgovanje z indigom in zlatom v Sankt Peterburgu in iskanje Troje je bila njegova obsesija.

Konzularni uradnik v regiji vzhodnega Sredozemlja po imenu Franck Calvert, prav tako navdušeni amaterski arheolog, je kopal v bazi v Hissarliku v Turčiji. Calvert in Schliemann sta se srečala in na podlagi Homerjevih opisov ugotovila, da se je tam nahajala Troja. Izkopavanja so trajala tri leta, od 1871 do 1873. Nekega dne je ekipa našla prve utrdbe. Obodni zid, citadela. Ekipa je našla mesto Trojo. Potem pa je Schliemann prišel do nepričakovanega odkritja. Izkopal je ogrlico, diademo, uhane, prstane in številne druge artefakte. Sklenil je, da je to moralo biti Priamovo zlato.

Navdušen, da je dosegel svoj cilj, da najde zaklad in postane slavna osebnost, je Schliemann večkrat javno nastopal in delil številne objave o svojem odkritju. Vendar smo te sčasoma postavili pod vprašaj, saj se dejstva pogosto niso skladala. Zgodovinarji in arheologi niso bili navdušeni, saj so odkrili, da so Schliemannove metode odkopavanj naredile veliko škode. Zaradi njegovega pomanjkanja evidence je bilo praktično nemogoče izslediti dragocene predmete do natančne dobe znotraj plasti, izkopanih med izkopavanji.

Je bil zaklad res iz dni vladavine kralja Priama? In kaj se je zgodilo s predmeti po Schliemannovi smrti?
Vse to boste izvedeli v popolnoma novi dokumentarni oddaji Odisejada Priamovega zlata na programu Viasat History, v nedeljo 28. novembra ob 21.00.


Nazaj