Spoštovani in spoštovane, poleti lahko naš program spremljate v Letnem kinu Muzeja filmskih igralcev v Divači in Letnem kinu na Muzejski ploščadi v Ljubljani, kjer v okviru projekta #odprti v tem tednu predstavljamo Poletno Animateko in dogodek Narisani Narat o součinkovanju stripa in glasbe. Vabimo tudi k branju nove številke revije Ekran.

#ODPRTI ODER / POLETNA ANIMATEKA
V četrtek, 23. julija, ob 21.30 uri bomo v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi na Metelkovi v okviru POLETNE ANIMATEKE predstavili Nagrajene kratke animirane filme DSAF 2019. Na ogled bodo filmi prejemnikov študentskih in prvih stanovskih nagrad Društva slovenskega animiranega filma. Predstavljena bo tako sodobna slovenska profesionalna produkcija kot prvi filmi študentov in edinstven kratki animirani film Poskušaj migati dvakrat (1986) Milana Eriča in Zvonka Čoha, prejemnikov nagrade Saše Dobrila za življenjsko delo na področju animiranega filma. Projekcija njunega skupnega prvenca bo predvajana z edine obstoječe 16-mm filmske kopije. V sodelovanju z Društvom slovenskega animiranega filma. 

#ODPRTI ODER / STRIP IN GLASBA V ŽIVO
V nedeljo, 26. julija, ob 21.30 uri bomo s projektom Narisani Narat na Odprtem odru Letnega kina Slovenske kinoteke priča součinkovanju v živo risanega stripa in kantavtorske glasbe. Med izvajanjem avtorskih skladb Boštjana Narata bomo na velikem platnu v živo spremljali nastajanje stripovskih vizualij Izarja Lunačka, narisanih vsakemu komadu na kožo.
V sodelovanju z Zavodom Stripolis. 

KINO OTOK / SATELIT
V četrtek, 23. julija, ob 21. uri bo v Palači Gravisi – Buttorai v Kopru projekcija filma Federica Fellinija Osem in pol (1963). Projekcija je del satelitskega programa 16. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, ki bo potekal od 26. do 30. avgusta 2020 v Izoli, prej in pozneje pa po mnogih krajih Slovenije, tudi v Ljubljani. Ob stoletnici rojstva Federica Fellinija in pred njegovo veliko jesensko retrospektivo v Slovenski kinoteki bomo uživali ob oseminpoltem filmu velikega mojstra in režiserja divje fantazije. Gre za prelomno Fellinijevo delo, v katerem režiser vrže pred gledalca ves svoj ustvarjalni kaos, iluzije in dvome, da bi ta svoj notranji cirkus na koncu zložil v dovršen red. Film bo prikazan v najbolj filmoljubni obliki: s 35-mm filmskega traku! Pred projekcijo filma bo ob 19.30 uri v Palači Gravisi otvoritev fotografske razstave FEDERICO FELLINI V OČEH PAULA RONALDA. Paul Ronald je na režiserjevo povabilo spremljal snemanje filma Osem in pol. Razstava ponuja doslej še neobjavljene fotografije in vpogled v njuno sodelovanje. V sodelovanju s festivalom Kino Otok – Isola Cinema, Primorskim poletnim festivalom in Skupnostjo Italijanov Santorio-Santorio Koper.

LETNI KINO MUZEJA SLOVENSKIH FILMSKIH IGRALCEV V DIVAČI
V petek, 24. julija, ob 21.30 uri bomo v Letnem kinu v Divači v okviru programa SLAVNE BARABE predvajali film Casablanca (Michael Curtiz, 1942), ki je že vrsto let na vrhu najbolj priljubljenih in najlepših ljubezenskih filmov vseh časov.

EKRAN  julij/avgust
Izšel je novi Ekran. V fokusu tokratne številke so dokumentarni filmi z letošnjega 22. Festivala dokumentarnega filma, v Mali rubriki groze se posvetimo feminističnemu horrorju, v novi rubriki Miti in ikone pa predstavljamo delo Saula Bassa. Tokratna poletna izdaja v Povečavi prinaša intervju z Emo Kugler, eno naših najbolj unikatnih filmskih ustvarjalk, poglobljen pregled njenega opusa in recenzijo filma Človek s senco (Ema Kugler, 2019), ki bo med drugim na ogled na festivalu Kino Otok. Skozi Projektor smo pogledali, kaj se dogaja na mariborski filmski sceni, se o poklicu filmskega skladatelja pogovarjali z Matijo Strinšo, o svojem delu pa je spregovorila tudi režiserka in multimedijska umetnica Valerie Wolf Gang. Ob kritikah aktualnih filmov in serij pa tokrat nekaj prostora namenimo tudi fenomenu fanovske fikcije. Vabljeni k branju! Na Ekran se lahko tudi naročite.

Dogodki potekajo v skladu s priporočili za preprečevanje okužb s koronavirusom. Prosimo, da sledite navodilom in poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih.


Nazaj