Zaradi situacije, v kateri smo se znašli vsi, bo Animateka letos med 30.11. in 9.12.2020 potekala na spletu, vendar pa to ne pomeni, da bo program okrnjen, saj je ta tudi letos raznolik in kvaliteten ter šteje 338 kratkih filmov in 9 celovečercev. Veseli nas, da bo veliko število filmov dostopnih po vsem svetu. Na spletnem delu festivala si bomo lahko ogledali kar 7 celovečernih filmov in 252 kratkih animiranih filmov, od tega bosta 2 celovečerca in 225 kratkih filmov dostopnih po vsem svetu. Ostale filme bomo prikazali v kinodvoranah, ko nam bo to situacija dopuščala.

Zopet se za nagrade potegujejo filmi v Glavnem tekmovalnem programu, v Tekmovalnem programu mladi talenti Evrope in Slonovem tekmovalnem programu. Čakajo jih štiri nagrade: Velika nagrada mednarodne žirije, nagrada Mladi talent - nagrada Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze  v Ljubljani, Nagrada otroške žirije Slon ter Nagrada občinstva ;DSAF. Poleg tekmovalnih je tu tudi dobro poznan Svetovni jagodni izbor, v sodelovanju s festivalom Kinotrip pa že tretjo leto zapored predstavljamo Kinotripov svetovni jagodni izbor. Ker je bilo letos prijavljenih največ študentskih filmov, smo tradicionalni Vzhodnoevropski in srednjeevropski panorami dodali Študentsko panoramo. Posebna sekcija, ki jo predstavljamo letos, je tudi CEE Animation Talents 2020, ki jo pripravljamo v sodelovanju z našim partnerjem CEE Animation.

Že nekaj let svoj pogled usmerjamo v vse, kar je novega na področju animiranih dokumentarnih filmov. V sekciji Animirani dokumentarci bosta letos dva programa kratkih in kar trije celovečerni dokumentarni animirani filmi, ki se dotikajo raznolikih družbeno-političnih tem. Med barvitim naborom letošnjih celovečernih animiranih filmov bo prikazan tudi prejemnik velike nagrade na festivalu animiranega filma v Ottawi, film poljskega režiserja Mariusza Wilczyńskega Ubij to in zapusti to mesto, o katerem nam bo več povedal režiser sam na predavanju v sklopu letošnje AnimatekePRO. V sodelovanju s festivalom žanrskega filma Kurja polt med celovečernimi animiranimi filmi predstavljamo animirano roadtrip bizarko za vse generacije Stari mlekar avtorjev Oskarja Lehemaaja in Mikka Mägija.

Poseben fokus letos usmerjamo v hrvaški animiran film s programom Hrvaška na obisku, ki je nastal v sodelovanju s Hrvaškim avdiovizualnim centrom in bo delno prikazan na spletu, delno pa v kinodvoranah, ko bo to mogoče. Prav poseben izbor kratkih filmov vas čaka tudi ob otvoritvi festivala, pripravljamo ga skupaj z letošnjo glavno žirijo. Festival bo potekal na spletni platformi Eventive, s predprodajo kart pa bomo začeli 25.11. Več informacij sledi v kratkem. Tudi program Animateke PRO kot tudi spremljevalni program bosta objavljena prav kmalu.

Podrobnejše informacije o letošnjem programu, žiriji in ostalem najdete tudi na naši spletni strani.


Nazaj