V Kinodvoru je bil včeraj v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma v do zadnjega sedeža razprodani dvorani prikazan film Damjana Kozoleta POLSESTRA. Projekciji je sledil pogovor z režiserjem in člani filmske ekipe. Film na redni spored kinematografov po Sloveniji prihaja 16. januarja, do takrat pa si ga je mogoče ogledati v Kinodvoru.

Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. V glavnih vlogah nastopata Urša Menart, ki jo poznamo tudi kot režiserko filma Ne bom več luzerka in Liza Marijina, ki je za vlogo ene od polsester na 22. festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Ostale vloge igrajo Peter Musevski, Jurij Drevenšek, Urška Hlebec, Labina Mitevska, Damjana Černe in Anja Novak.

»Film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati čustva naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, ponavadi le prikrivamo lastno ranljivost. In ravno zato gre, za dve odtujeni, ranjeni osebi, ki se morata v majhnem stanovanju v Šiški soočiti s svojo preteklostjo in sedanjostjo. Na kratko, to je film o sovraštvu in odpuščanju,« o svojem najnovejšem filmu pravi režiser Damjan Kozole.

O FILMU
Polsestra je imela svetovno premiero v prestižnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih, kjer je bila deležna odličnih mednarodnih kritik:
"Zelo zabavno. Zdi se, da se Kozole tokrat zavestno izogne pesimizmu, ki prevladuje na tem koncu sveta.” - Screen Daily
"Napetosti polno, a hkrati komično soočenje dveh nergaških sester, ki se spopadata z desetletji nerešenega vzajemnega sovraštva, se pred nami odvija kot učna ura iz "Resting Bitch Face". - The Hollywood Reporter
"Polsestra je briljantna študija karakterjev in skoraj popoln scenarij …" - Filmuforia‍

Damjan Kozole je eden najuspešnejših slovenskih režiserjev, njegov film Rezervni deli je bil v tekmovalnem programu berlinskega festivala, pred tremi leti pa je prejel kristalni globus za najboljšo režijo v Karlovih Varih. Njegovi filmi se redno uvrščajo na najpomembnejše svetovne filmske festivale. Polsestra je nastala v produkciji Vertiga, ki stoji za številnimi uspešnimi slovenskimi filmi (V leru, Kruh in mleko, Pod njenim oknom, Rezervni deli, Gremo mi po svoje, Nočno življenje, Ne bom več luzerka…)

POLSESTRA bo od do 16. januarja na sporedu v ljubljanskem Kinodvoru, od 16. januarja pa prihaja na redni spored kinematografov po Sloveniji.

Foto: Matjaž Rust


Nazaj