Najplodnejši slikar 20. stoletja je za seboj pustil izjemno umetniško zapuščino – cca.  16.000 umetniških del pa tudi veliko strtih src in duš.

Minilo je že 45 let od njegove smrti pa še vedno je aktualen. Pablo je buril duhove v času svojega ustvarjanja in tudi po njem. Olga, Pablova prva žena pravi, da je bilo obdobje, preživeto z njim, katastrofa, vendar čudovita katastrofa. Neizpodbitna je njegova genialnost na umetniškem področju, na katerem se je proslavil kot začetnik kubizma, obvladal številne umetniške stile ter iskal zmeraj nove likovne pristope in izraze. V spominu je ostal tudi po številnih ljubezenskih zvezah, v katerih do svojih »muz« ni bil prizanesljiv, prej so ga označili za sadista.

Picasso je bil tudi uspešen poslovnež. Že takrat je vedel, da ljudje kupujejo uspešno zgodbo, blagovno znamko in umetnine kot statusni simbol. Odločilna oseba za Picassov uspeh je bila tudi znamenita ameriška pisateljica Gertrude Stein, ki ga je popularizirala boemski publiki. Picasso je že pri 10ih letih kazal znake izjemne nadarjenosti, ki jo je podedoval po očetu. Danes lahko mirno govorimo o Picassomaniji, ki ne pojenja. V zadnjem času ga promovira še najnovejša nanizanka Genij: Picasso v produkciji National Geographica. Vlogo Picassa je prevzel Antonio Banderas, ki prihaja iz iste vasi – Malaga. Svoj delež na račun slave si želijo prigrabiti še trgovci na črnem trgu, ki pod njegovim imenom prodajajo kavo, ure, sladoled, riž, modne dodatke …

Picassove slike poskušajo uporabiti tudi v filmski industriji. Pri snemanju Titanica je režiser Cameron v roke Kate Winslet porinil Avignonske gospodične, kar je v resnici ni izvedljivo, saj slika že desetletja visi na muzejski steni in bi zato težko potonila skupaj z znamenito ladjo. Ste vedeli, da od približno 16 tisoč umetniških del, Picassova zapuščina obsega še pet nepremičnin, zajeten bančni račun, zlato in delnice? Po nekaterih ocenah je v današnji vrednosti zapustil od 530 milijonov do 1,3 milijarde dolarjev vredno premoženje. Vse to je bilo zapuščeno brez oporoke. Še danes se »tepejo« za kos pogače. Zadnjo ženo Jacqueline Roque so označili za grabežljivko, ki je z ostalimi dediči sedem let bila sodno bitko za Picassovo zapuščino. Izborila si je okoli tisoč kosov dediščine, ki so postali njena obsesija in jih v nasprotju z ostalimi ni prodajala. Uradni skrbnik zapuščine pa je sin Claude. 

Najdražja prodana dela dosegajo bajne vsote. Pred tremi leti je Christie´s v New Yorku njegove Ženske iz Alžira (verzija 0) iz leta 1955 prodal bivšemu katarskemu premierju za neverjetnih 152 milijonov evrov. Sanje iz leta 1932 je pred petimi leti kupil ameriški zbiratelj Steven A. Cohen za 120 milijonov evrov, Portret Marie-Thérèse Walter z naslovom Akt, zeleno listje in oprsje so pred osmimi leti v New Yorku prodali za dobrih 82 milijonov evrov. Deček s pipo se je prodal za 99 milijonov evrov in je leta 2004 veljal za najdražje prodano sliko. Že leta 1932 se je Picasso dogovoril s svojim izdajateljem Christianom Zervosom, da katalogizira vsa njegova dela, jih fotografira in popiše. Dobrih štirideset let je trajalo, da so leta 1978 izdali luksuzni katalog s 16 tisoč Picassovimi deli. Katalog je zbiralcem dosegljiv le še pri redkih antikvaristih in na spletu s ceno od 60 do 200 tisoč dolarjev. Življenje Picassa bo na National Geogrpahicu še do sredine junija, ob nedeljah ob 21.55.

Fotografija: Njegova dela so zaželena tudi med tatovi, na listi ukradenih del je namreč okoli 550 Picassovih umetnin.

Foto: National Geographic